Wout van Aert neerslachtig nadat hij ‘in de gekwetste box’ werd gezet in wereldtitelclash met Mathieu van der Poel

Wout van Aert neerslachtig nadat hij ‘in de gekwetste box’ werd gezet in wereldtitelclash met Mathieu van der Poel


“], “filter”: “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button” }”>

Wout van Aert tegen Mathieu van der Poel in Hoogerheide 2023. Het veldritduel van het seizoen.

De zes races voor de elite herencategorie op de wereldkampioenschappen veldrijden van 2023 waren de opmaat naar de grote finale op zondagmiddag. En wat een finale was het.

Het kwam neer op een sprint van twee man op de “Via Roma van het veldrijden” oftewel de finale van Hoogerheide – Scheldeweg is de verkeerde naam.

De licht hellende helling kijkt uit over de Hoogerheide-weiden die vol stonden met – meestal dronken – veldrijders die zich koesterden in de winterzon.

In de laatste minuut van de race had Van der Poel de touwtjes in handen. Hij manoeuvreerde Van Aert naar de koppositie omdat deze vreesde voor een late aanval op de barrières. Toen dat niet gebeurde, was Van Aert stomverbaasd.

“Hij verraste me gewoon door eigenlijk niets te doen aan de slagbomen. Ik had altijd in mijn hoofd dat ik tweede zou worden in de laatste bocht. Plots stond ik vooraan. Dat bracht me zo in de war dat ik eigenlijk vergat te sprinten”, legde Van Aert uit.

“Het was een korte sprint. Ik heb geen grond verzonnen. Hij kwam van achteren en won enkele meters. Zelfs uit de slipstream kwam ik niet meer terug. Welke uitrusting? Niet genoeg versnellingen achterin toen Mathieu me passeerde, dat is zeker.”

“Als ik het nog een keer had kunnen doen, had ik denk ik meteen vanuit de bocht aan mijn sprint moeten beginnen”, zei Van Aert kort na de wedstrijd in de mixed zone.

“Misschien zou Mathieu mij ook passeren, maar ik zou me er beter bij voelen. Mathieu was vandaag sterker dan ik. Toch had ik een kans om de race te winnen omdat ik er was voor de sprint. Op de een of andere manier heb ik het verpest.

Het Belgische team had een plan voor de start en voor de sprint. De start verliep perfect, aldus de Belgische coach Sven Vanthourenhout. Op de tweede startrij stond Van Aert vlak achter Van der Poel.

“Ik heb de andere Belgen gevraagd om zich aan de linkerkant van de weg te plaatsen. De snelle starters zouden dan aan de rechterkant zitten. De weg draait naar links zodat er ruimte is om rechts omhoog te gaan’, zegt Vanthourenhout.

Meteen zat Van Aert in het wiel van Van der Poel bij het inrijden van de weilanden van Hoogerheide.

Toen de Nederlander Lars van der Haar eenmaal van voren kwam, stormde Van der Poel naar voren en Van Aert markeerde zijn zet, schijnbaar comfortabel. Van Aert bleek flink te lijden te hebben.

“Hij was zo sterk in het begin. Tijdens de eerste helft van de race zat ik zo op de limiet om Mathieu te volgen. Hij plaatste me echt in de gekwetste doos. Achteraf voelde ik me een beetje rot om hem niet meer concurrentie te geven. Ik had zin om gewoon aan zijn stuur te hangen en kon niet echt iets proberen”, zei Van Aert.

Van der Poel zette Van Aert de hele race onder druk.

Achteraf gezien is het gemakkelijk om andere racescenario’s te bedenken en ondanks dat hij in de “gekwetste box” zat, kwam Van Aert een paar keer naar voren om iets te proberen in de off-camber sectie.

“Ik probeerde soms druk uit te oefenen omdat het altijd belangrijk is om aan te voelen hoe de anderen gaan. Tijdens de tweede helft van een race kunnen de sensaties anders zijn dan in de eerste helft. Met de wind besefte ik al snel dat het nutteloos was. Ik concentreerde me op de sprint”, zei Van Aert.

Het plan voor de sprint op zaterdag zou zijn om af te wachten. “De wind draaide en was sterk op zondag, dus het plan was in dat geval niet om te wachten”, zei coach Sven Vanthourenhout.

Toen Van Aert werd gevraagd of hij een slecht gevoel over de race zou hebben, wist hij het nog niet.

‘Bel me morgen, niet te vroeg,’ grapte hij grimmig

Het veldritseizoen zit er nu op voor de twee hoofdrolspelers en ze verleggen de focus naar het wegseizoen, met de voorjaarsklassiekers in aantocht. Het niet winnen van de wereldkampioenschappen race zou Van Aert niet meer motiveren voor de weg.

“Voor het wegseizoen heb ik geen extra motivatie nodig. Ik start in Strade Bianche. Het is goed dat het heel snel gaat, zodat ik de komende dagen van gedachten kan veranderen”, zei hij. “We wisten allemaal dat de runner-up teleurgesteld zou zijn. Zo is het.”

Source link