Tokyo 2020: Neah Evans haalt de verloren tijd in na ‘wervelwind’ vooruitgang naar Team GB

Tokyo 2020: Neah Evans haalt de verloren tijd in na ‘wervelwind’ vooruitgang naar Team GB


Groot-Brittannië wint goud op het WK 2019
Neah Evans (rechts) heeft al WK-goud gewonnen bij ploegenachtervolging

Op het moment dat Team GB vijf jaar geleden 12 wielermedailles behaalde op de Olympische Spelen in Rio, was de Schotse Neah Evans nog steeds een praktiserende dierenarts en moest ze haar stempel drukken op het eliteniveau van de sport.

Nu wil ze zelf het podium betreden nadat ze op 30-jarige leeftijd voor het eerst in een Olympische ploeg werd genoemd.

De in Aberdeenshire gevestigde Evans voelt zich klaar om haar stempel te drukken in Tokio, ondanks het feit dat ze toegaf ‘een relatieve newbie’ te zijn in de sport die ze pas zeven jaar geleden begon.

“Veel van mijn teamgenoten, dit is hun tweede Olympische Spelen of hun derde Olympische Spelen, maar het is iets waar ze van gedroomd hebben toen ze 10 jaar oud waren”, vertelde ze aan BBC Scotland. “Terwijl, omdat ik er zo laat mee begon, het een beetje een wervelwind is.

“Het is best gaaf dat het echt is gebeurd. Toen ik begon met fietsen, was het gewoon: ‘dit is heel leuk, eens kijken hoe ver ik als wielrenner kan’. Ik ben pas in 2016 begonnen met duurtraining, toen was Rio was, toen mijn teamgenoten een gouden medaille wonnen.

“Ik begon aan het programma, maar ik werkte tot 2017 als dierenarts en toen ik mijn proef bij British Cycling kreeg, had ik nog nooit aan ploegenachtervolging gedaan.”

Evans heeft de verloren tijd goedgemaakt door op de Commonwealth Games vier gouden medailles op het EK, een wereldzilver en een zilveren en bronzen medaille te behalen.

Nu ziet ze hetzelfde succes als onderdeel van Team GB in een sport die ze alleen op aanraden van haar vader begon na een blessure tijdens het hardlopen.

“Het betekent een enorm bedrag,” zei ze. “Het is een van deze lastige dingen omdat British Cycling zo’n enorme reputatie heeft om met medailles thuis te komen, dus als je deel uitmaakt van de ploeg, gaat het niet om deelname – het gaat er echt heen om terug te komen met een medaille.

“Dus geselecteerd worden is enorm, maar het brengt natuurlijk ook behoorlijk wat druk met zich mee.”

Evans hoopt dat ze een inspiratie kan zijn voor degenen die denken: “Ik zal nooit goed worden omdat ik ouder ben”.

‘Leeftijd is maar een getal’, zei ze. “Voor het wielrennen is het heel veel tijd in de sport en als je het wilt en je bent bereid om te werken, dan zou je leeftijd je niet moeten tegenhouden.

“Veel mensen denken dat je met topsport heel jong moet beginnen. Als je 15 of 16 bent en je sport nog niet hebt gevonden, dan ben je te laat – en ik heb zeker geluk gehad en gelukkig dat ik onderweg veel hulp en steun heb gehad.”

‘Ik wou dat mijn moeder de steun had die ik kreeg’

Elinor Barker en Neah Evans strijden in de WK-madison van 2020
Neah Evans (rechts) komt uit een sportieve familie

Evans’ moeder, Ros, nam deel aan langlaufen tijdens de Winterspelen van 1984 in Sarajevo. Maar de wielrenner verwacht dat haar eigen Olympische ervaring “enorm anders” zal zijn – en niet alleen vanwege de contrasterende aard van de betrokken sporten.

“Het is duidelijk dat de Olympische Zomer-Winterspelen, maar haar hele opbouw, het hele proces, was ze een zelfvoorzienende atleet,” legde ze uit.

“Ze was gevestigd in Noorwegen, maar ze werkte in een skicentrum, dus ze deed wat ochtendklusjes en dan ging ze trainen, maar ze kreeg geen fractie van de manier waarop ik ben.

“Soms heb ik een beetje medelijden met haar omdat je denkt, ‘je was duidelijk een briljante atleet, maar je hebt nog geen fractie van de kansen en de steun gehad die ik heb gekregen van British Cycling’ en denk je: ‘Ik vraag me af hoeveel meer je had kunnen bereiken als je wat meer steun had gehad’.”

Die steun zou op het punt kunnen staan ​​een Olympisch medaillewinnaar te maken van iemand die pas besefte dat fietsen “echt leuk” was nadat hij het begon “gewoon om mijn vader van mijn rug te krijgen”.

Rond de BBC - GeluidenRond de BBC footer - GeluidenSource link