Soms moet je gewoon een hele lange fietstocht maken

Soms moet je gewoon een hele lange fietstocht maken


Het voelt afgezaagd om nog een stuk te schrijven met betrekking tot mentale gezondheid, ook al was het RUOK-dag deze week. Simpel gezegd, niemand van ons in COVID-lockdowns is echt OK, maar de meesten van ons zijn OK genoeg. Mijn vriend en oude teamgenoot Chloe McConville gaf commentaar op mijn #RUOKday Instagram-bericht met “Ik las onlangs een geweldig artikel dat het gevoel beschrijft dat ik heb van deze langdurige COVID-pandemie – wegkwijnen.”

Daar ben ik het mee eens. Een definitie van wegkwijnen is een gevoel van stagnatie en leegte. In zijn artikel Adam Grant beschrijft het als “het verwaarloosde middelste kind van de geestelijke gezondheid (dat) je motivatie en focus kan afstompen … alsof je je dagen doormoddert, terwijl je naar je leven kijkt door een mistige voorruit. En het is misschien wel de dominante emotie van 2021.”

Zeker, in deze ongelooflijke CyclingTips-gemeenschap moeten velen van ons hetzelfde voelen. In de woorden van Grant is het geen depressie; het is gewoon een gevoel dat dingen enigszins vreugdeloos en doelloos zijn.

Maar in plaats van in dit donkere konijnenhol te duiken, wilde ik het tegenovergestelde doen. Ik wilde je een ontsnapping geven die geen Netflix of Candy Crush is. Ik wil je meenemen op de open wegen van een rit die ik vorig jaar heb gemaakt en die een van de beste dagen op een fiets was die ik ooit heb gehad.

Ik vertrok in de donkere en ijzige ochtend in Canberra met een rugzak vol eten en water. Onderweg ontmoette ik twee vrienden die me de eerste anderhalf uur van mijn rit begeleidden. We reden oostwaarts de zonsopgang in, kletsend en puffend, stoom steeg op uit onze monden in het frisse ochtendlicht. Toen ik afscheid had genomen, kwam ik in een dreunend ritme. Ik was enigszins bezorgd dat het tempo niet vol te houden was, maar het voelde zo goed dat ik er niets aan kon doen.

De vroege ochtendstralen stroomden over de ijzige paddocks en ze glinsterden kilometers lang voordat de zon de vorst kon doen smelten. De slaperige koeien en paarden registreerden mijn overlijden nauwelijks. Er waren een paar chauffeurs op de landelijke wegen, maar ze gaven me veel ruimte en meestal was ik alleen. Ik had wat oordopjes bij me maar had nog geen zin om ergens naar te luisteren. Het voelde brutaal om de show die de natuur die ochtend voor me opzette, te onderbreken.

Uren gingen voorbij en mijn benen bleven op de pedalen stampen in een tempo waar ik van werd verrast. Ik had nog steeds niet naar mijn telefoon of een afleiding gepakt om naar te luisteren. Ik reed een cadans die me in trance bracht en het enige wat ik wilde doen was gewoon naar de scènes kijken terwijl ik voorbij rende. Open weidegronden werden onderbroken door kleine inheemse bossen vol vogels. Het prehistorische gekrijs van een zwarte kaketoe doorboorde de stilte voordat hij van zijn baars dook en krachtig over mijn hoofd vloog, een paar meter voor me uit vliegend alsof hij me wilde vertellen dat ik op de goede weg was.

Mijn geest was nog steeds bezig, maar het tempo was vertraagd om in harmonie te zijn met de rit en de uitzichten. Ik begreep dat ik eindelijk in een nieuwe dag was sinds mijn donkere nacht van de ziel. Ik dacht aan mijn leven tot nu toe, een prachtig leven vol fortuin, maar een leven dat de afgelopen jaren ook was gevuld door de onrust van echtscheidingen, onbevredigende carrièregebeurtenissen en een verschuiving in seksualiteit en identiteit. Ik zat ook in de greep van de beslissing om me terug te trekken uit de professionele sport.

Hoewel ik ver en snel reed, voelde ik me met elke kilometer lichter. De natuur gaf mijn geest de ruimte om te ziften en te rusten, en mijn fiets gaf het momentum om lagen van twijfel en verdriet van zich af te schudden.

Mijn geest zei hallo tegen elke koe, elk schaap en elk paard terwijl ik voorbijsnelde, en de vogels schonken me hun liedjes en hun speelse capriolen terwijl ze doken en voor me doken als kleine straaljagers. Het was een volkomen heldere zonnige dag en met elk uur werd ik begroet met een nieuwe horizon die scherp afstak tegen de helderblauwe lucht. Ik was onder de indruk van elk landschap, wilde bij elke bocht foto’s maken, maar wist dat het genoeg was om gewoon foto’s met mijn eigen ogen te maken. Bovendien wist ik dat ik niet veel tijd te verliezen had.

Toen ik de buitenwijken van Canberra naderde toen ik terugkeerde van de lange lus naar het noorden, vervaagde de lucht zachtjes in roze en paars. Toen ik over een kleine heuvel naar het oosten zwenkte, gluurde een enorme volle maan over de top. Ik kon mijn geluk niet geloven om zo’n uitzicht te hebben aan het einde van een geweldige rit. Het voelde alsof de maan me die heuvel optrok terwijl hij zichzelf in de lucht verhief.

Ik reed de lange weg naar huis omdat ik een doel voor vandaag had, ook al leek het nu minder belangrijk dan mijn perspectief op wat een geweldige dag op de fiets echt betekende. Als ik toen en daar met de maan had moeten stoppen, zou dat goed zijn geweest, maar omdat ik de atleet was die ik was, moest ik mijn taak voltooien.

Een paar aansluitnetwerken later, weer in het donker, kwam ik veilig thuis aan. Mijn fietscomputer las 300 km, meer dan 3.000 meter klimmen en 12 uur rijtijd. Het was veruit mijn langste dag op de fiets. Ik voelde me veranderd, niet van de afstand, maar van de tijd die ik doorbracht in de glooiende vlaktes, in de knetterende bossen, langs de grillige onverharde wegen, met de dieren die me vreemd vonden.

De schittering van de natuur had me opnieuw nederig gemaakt, maar deze keer op een diepgaande manier. Er werden die dag geen grote levensbeslissingen genomen, maar er was een diepe gedachte ontstaan ​​door er gewoon te zijn, gewoon te luisteren, gewoon te rijden.

Nu lezer, aangezien ik aan het dagdromen ben over mijn volgende lange rit om mijn hoofd leeg te maken zodra de COVID-beperkingen zijn versoepeld, zou ik graag willen horen naar welke avonturen u verlangt of plant. Heeft u suggesties voor mij?

Source link