Pfeiffer Georgi: Brits kampioen crashen, vertrouwen en haar doorbraak

Pfeiffer Georgi: Brits kampioen crashen, vertrouwen en haar doorbraak


Pfeiffer Georgi viert het winnen van de Britse wegrace
Pfeiffer Georgi won de wegwedstrijd op de Britse nationale kampioenschappen in Lincoln

Toen Pfeiffer Georgi in oktober de wegwedstrijd won op de Britse nationale kampioenschappen, was dat de bekroning van een buitengewoon jaar voor de wielrenner. Minder dan 12 maanden eerder moest de 21-jarige opnieuw leren lopen.

Georgi had twee wervels gebroken bij een crash in België en bracht maanden door met herstel thuis in Gloucestershire.

“Dat was een behoorlijk enge crash en de dokter zei dat ik veel geluk had dat ik volledig zou herstellen”, vertelde de 21-jarige aan BBC Sport.

“Ik heb veel fysio gehad om gewoon de kracht terug in mijn nek te krijgen en weer te kunnen rijden, dat duurde een paar maanden.”

Het fysieke herstel kostte tijd, maar het mentale herstel duurde langer.

Hoewel crashen een geaccepteerd onderdeel is van het professionele wielrennen, is het gemakkelijk om te vergeten dat het trauma lang kan aanhouden nadat de wonden zijn genezen.

“Voor mij was het meer het mentale aspect en het terugwinnen van vertrouwen in het peloton, want het had veel erger kunnen zijn, die crash, en dat schokte me een beetje. Ik dacht alleen maar, als ik opnieuw crashte, zou er iets ergers kunnen gebeuren, ‘ voegde Georgi toe.

“Ik heb veel met een mindset-coach gewerkt, visualisatie en kleine tips en trucs gedaan om te beseffen dat als ik crash, dit niet het worstcasescenario is en ik probeer me op mijn gemak te voelen als de races een beetje hectisch worden.”

Consistentie is de sleutel

In het tweede deel van 2021 begon alles “op zijn plaats te klikken”.

Georgi won in september haar eerste professionele race op La Choralis Fourmies Feminine in Frankrijk en pakte vervolgens de overwinning in Lincoln bij de Nationals.

Naast de prijs om volgend jaar de Britse strepen op haar trui te mogen dragen, voegt Georgi haar naam toe aan een illustere lijst van winnaars, waaronder Lizzie Deignan, Nicole Cooke, Beryl Burton en Laura Kenny.

“Toen ik won, was het nogal een schok, want ik had het echt niet verwacht”, zei Georgi.

“Ik denk alleen al het besef dat ik volgend jaar de strepen mag dragen en de rest van je carrière altijd de banden aan je mouwen heb – het is iets dat niet iedereen kan doen. Dus om het nu al te winnen, was ik zeker ik had het niet verwacht, maar het voelt best cool.”

Pfeiffer Georgi op het podium van de Nationale Kampioenschappen
Als nationaal kampioen verdient Georgi het recht om de Britse strepen op haar trui te dragen

2021 was Georgi’s derde seizoen als professionele rijder, maar ze zei dat het meer als haar eerste voelde.

Ze was nog bezig met het afronden van haar A-Levels toen ze in 2019 tekende bij het Duitse team Sunweb – nu DSM – en dat eerste jaar bracht ze door met studeren en examens te combineren met racen door Europa.

“In het eerste deel van het seizoen vloog ik op zaterdag naar Europa, daarna racete ik op zondag en vloog ik naar huis en vervolgens naar school op maandagochtend, dus het voelde behoorlijk druk”, voegde Georgi eraan toe.

De pandemie van Covid-19 belemmerde de zaken verder en beperkte haar tot slechts 11 racedagen in 2020.

Ze zei dat het consequent kunnen racen van februari tot oktober een grote bijdrage leverde aan haar doorbraakjaar.

“Ik heb het gevoel dat ik zoveel heb geleerd. Ik herinner me enkele van mijn eerste races met het team. Ik wist niets – leren rijden in het peloton, dingen over voeding – in de races at ik niet genoeg en dan zou ik volledig ontploffen”, voegde ze eraan toe.

“Ik denk fysiek, omdat ik ouder ben geworden, denk ik dat ik een lange weg heb afgelegd sinds ik rechtstreeks uit de junior (rangen) kwam.”

Het zit in het DNA

Fietsen zit Georgi heel erg in de genen. Haar vader Peter reed op Masters-niveau en haar moeder, Louise, was een amateurruiter, terwijl haar broer, Etienne, in 2017-18 voor Team Wiggins reed.

Georgi werd geboren in Herne Hill, Londen, en werd naar de plaatselijke wielerbaan gebracht zodra ze oud genoeg was. Toen het gezin naar het westen verhuisde, werd racen op het Castle Combe-circuit en het weekend doorbrengen met clubritten de norm.

Het duurde niet lang voordat Georgi werd gespot door British Cycling. Ze was een productieve winnaar als junior en behaalde overwinningen op het circuit en op de weg in het VK en Europa. Onder meer overwinningen in de prestigieuze junioren Gent-Wevelgem en Trofeo Alfredo Binda.

Georgi rijdt Michaelgate op in Lincoln
Georgi reed door de regen de geplaveide Michaelgate-klim in Lincoln op

Eendagsraces blijft Georgi’s sterkste punt – alles met korte, pittige beklimmingen en kasseien. Voeg regen en koud weer toe en ze gedijt nog beter.

Het is geen wonder dat ze zo goed presteerde bij de Nationals, op een circuit met de geplaveide klim van Michaelgate en op een dag waarop het peloton overgoten was met regen.

“Het was een beetje een Belgische klassieker die naar Groot-Brittannië werd gebracht”, zei Georgi.

“Ik denk dat als ik mijn perfecte race moest creëren, dat het dan zou zijn; de kasseiklim, het weer. Toen ik ‘s ochtends de gordijnen opendeed, was ik best blij toen ik zag dat het regende.”

Allemaal goed. Georgi hoopt komend voorjaar haar debuut te maken in de Ronde van Vlaanderen – een koers die ze naar eigen zeggen “op een dag graag zou winnen”. Parijs-Roubaix staat nu ook op de kalender, evenals de kleine zaak van de heropleving van de Tour de France voor dames in juli.

“Ik denk dat het behalen van mijn eerste overwinning en het behalen van goede resultaten me het vertrouwen geeft dat ik competitief kan zijn met de topvrouwen”, zei Georgi.

“Ik kijk uit naar volgend jaar. Het heeft me kansen gegeven om meer een leidersrol binnen het team op zich te nemen, wat ik echt spannend vind. Ik had niet verwacht dat ik deze kans zo snel zou krijgen.”

Rond de BBC - GeluidenRond de BBC footer - GeluidenSource link