Opinie: racen met gebroken botten mag niet gevierd worden

Opinie: racen met gebroken botten mag niet gevierd worden


Marc Soler zat aan de kant van de weg nadat het halve peloton door een toeschouwer was neergehaald en werd duizelig. Hij was bij de crash op zijn handen geland en kon niet opstaan ​​zonder hulp van de monteur die Soler bij de oksels omhoog hees.

“Ik ging vliegen, maakte een salto en kwam hard op mijn handen terecht. Ze deden allebei pijn, net als mijn gezicht waar mijn bril was gebroken en mijn schouder ook. Ik probeerde op te staan, maar het lukte niet, ik had geen kracht meer in mijn armen”, zei Soler een paar dagen later.

Movistar moedigde Soler aan om door te gaan met racen, maar Soler kon niet schakelen, kon niet breken.

Toen de race voorbij was, ontdekte Soler dat hij beide armen had gebroken bij de crash en het feit dat Soler de race uitreed, werd met bijna bewondering behandeld.

Het is niet de eerste keer dat een renner een aanzienlijke blessure heeft opgelopen tijdens een race en doorging en het zal ook niet de laatste keer zijn. Tyler Hamilton kreeg de status van bijna held omdat hij niet alleen de Tour de France als vierde eindigde in 2003, maar een etappe winnen met een dubbele breuk in zijn sleutelbeen. En zeker, er was waarschijnlijk iets extra’s aan de hand achter de schermen, maar op dat moment was het allemaal ontzag voor Hamilton.

Ik ben opgegroeid met skiën, zowel Alpine (downhill) als Nordic (cross country). Als ik geblesseerd of verkouden was of het niet voelde, zei mijn vader vaak: “Tyler Hamilton reed de Tour de France met een gebroken sleutelbeen, je kunt dit”, dus ik zou het opzuigen, over de pijn heenkomen en doorgaan met het. Het bleek dat ik eigenlijk ziek was van Epstein Barr, maar het enige dat ik wist was dat ik net zo hard moest zijn als Tyler Hamilton. (Voor alle duidelijkheid, mijn vader houdt heel veel van me en probeerde bemoedigend te zijn, maar met al mijn tienerangst interpreteerde ik het alsof ik niet zoals Tyler kon zijn, ik was zwak).

De vergelijking tussen voetballers en wielrenners wordt vaak gemaakt. Een speler wordt omver gegooid en blijft daar een tijdje liggen, misschien alsof hij doet alsof, alleen om een ​​penalty te nemen. Fietsers finishen races zonder de helft van hun huid en het grootste deel van hun lycra en gaan de volgende dag door. Hoewel ik het niet eens ben met deze vergelijking, zijn voetballers een taaie groep, de wielerwereld geniet ervan dat hun atleten door kunnen gaan, ongeacht de kansen.

Terwijl ik in etappe 1 van de Tour de France zat, tweette iemand naar me (en ik parafraseer hier) dat hij met zijn vrouw naar de race had gekeken, en ze wisten dat ik op de grond was terwijl mijn partner aan het racen was, en zijn vrouw zei tegen hem: “zou het niet cool zijn als jij de Tour de France reed en ik kon gaan kijken?”

Minuten later gebeurde de crash, ze wendde zich tot hem en zei “laat maar.”

Bij de start van etappe 4 van de Tour de France sprak Marc Madiot, algemeen directeur van Groupama-FDJ, een mening uit die we niet zo vaak horen. “Als je naar de televisie kijkt, denk je dan dat je kinderen willen fietsen om te zien wat we gisteren hebben gezien?” zei Madiot. “Mijn zoon wil niet als profrenner rijden, omdat we geen goed beeld geven van onze sport. Ik hou van fietsen. Fietsen gaat niet alleen over het klassement dat verpest is door valpartijen.”

Er is een dunne lijn tussen hard zijn en dom zijn.

Primož Roglič racet met een stelletje ontbrekende huid is moeilijk. Ongemakkelijk, maar zwaar. Hij heeft geen gebroken botten of inwendige verwondingen, hij is niet op zijn hoofd geland. Hij kan nog steeds zijn handen gebruiken om de fiets te stoppen.

Movistar die Soler aanmoedigt om te blijven rijden, ook al voelde hij zijn armen niet en kon hij niet goed met een fiets omgaan, is niet alleen onverantwoord, het is ook gevaarlijk. Het was gevaarlijk voor Soler, het was gevaarlijk voor elke rijder die bij hem in de buurt was.

Helaas is het een beetje een lastige situatie om te navigeren. Soms is het onduidelijk hoe ernstig de verwondingen zijn tot na het einde van de race. De meest angstaanjagende blessure is een hersenschudding. Het kan te lang onopgemerkt blijven, maar het belemmert het vermogen van de rijder om recht te zien en effectief te reageren. Romain Bardet was mag etappe 13 . afmaken van de Tour de France 2020 nadat hij een ernstige hersenschudding had opgelopen tijdens een crash halverwege de race, en laat me niet beginnen Toms Skujinš crash in de Ronde van Californië.

Een professionele atleet zal zelf zelden zeggen: “Ik ben te geblesseerd, ik kan niet verder.” Zeker bij een wedstrijd als de Tour de France. De druk om door te gaan en de interne drive om überhaupt op dat niveau te zijn gekomen is te sterk. Ze zijn een ander ras, professionele atleten. Daarom hebben teams teamdokters, daarom hebben races medische auto’s. Er zijn teams die er goed in zijn om rijders uit evenementen te halen als ze kunnen zien dat de rijder gewond is. Maar niet alle teams denken eerst aan het welzijn van de renners.

Het is duidelijk dat er een beter systeem moet komen om voor de renners te zorgen. Niet alleen het voorkomen van incidenten zoals die op zaterdag, zondag en maandag, maar ook wanneer een renner is gevallen en medische hulp nodig heeft. Het huidige systeem, waarbij een team en race-hospik op warpsnelheid moeten werken zodat de renner weer op de fiets kan stappen en het peloton in kan, is niet veilig.

Gewonde atleten opzwepen voor het doordrukken van pijn is een onrealistische oefening die op de lange termijn schade zal aanrichten. Kinderen moeten niet worden geleerd om gebroken botten te negeren. En hoewel Soler het beëindigen van de eerste etappe van de Tour de France was … iets, indrukwekkend is niet het woord dat ik zou gebruiken.

Source link