Interview: Lachlan Morton over de uitrusting en motivatie achter zijn Alt Tour

Interview: Lachlan Morton over de uitrusting en motivatie achter zijn Alt Tour


Het is gewaagd, maar niet onmogelijk. Lachlan Morton wil de hele rit rijden Ronde van Frankrijk 2021 route en versla het peloton – met zijn auto- en vliegtuig-gefaciliteerde transfers, comfortabele bedden, chef-koks, monteurs, soigneurs – naar Parijs.

Bij de finish heeft hij 5.500 kilometer gereden en 65.500 meter geklommen, 2.400 km verder en 15.000 meter hoger dan de eigenlijke Tour de France. Hij heeft het uitgerekend en als alles volgens plan verloopt, arriveert hij zes uur eerder dan zijn EF-teamgenoten op de Champs Élysées.

We spraken Morton aan de vooravond van zijn persoonlijke Grand Depart om te praten over zijn motivatie voor de rit en de uitrusting die hij zal gebruiken om het te bereiken.

Je kunt de voortgang van Morton volgen via zijn dot-kijkpagina hier.

Als je in plaats daarvan wilt luisteren, staat het interview in onze Tour Daily stage 1 podcast, beginnend om 37:15.


Fietstips: Okee. Laten we bij het begin beginnen. Waar komt dit vandaan, waar komt dit gekke idee vandaan?

Lachlan Morton: JV (Jonathan Vaughters) zei tegen mij en vroeg of ik dacht dat het kon en. Ik zei, ja, ik moet gedaan worden. En dat was zonder er echt diepgaand naar te kijken, dus ik had gewoon een soort onderbuikgevoel dat het kon. En toen ik ernaar keek, was het, weet je, een behoorlijk grote onderneming. En dus weet ik eigenlijk niet zeker of het kan, maar ik ga het proberen.

CT: Ik bedoel, je moet de wiskunde sindsdien hebben gedaan?

LM: Ja, we hebben veel cijfers verzameld en alles gaat goed. Ik zou de zes uur voor de race halen. Maar natuurlijk gaan er, zoals je weet, zoveel dingen mis in drie weken van agressief bikepacken. Ja, we gaan het zien.

CT: Wordt dit een beetje zoals je Land’s End to John O’Groats-avontuur, waar je elke nacht een paar uur slaapt en soms helemaal niet slaapt?

LM: Ik bedoel, het is zelfvoorzienend in dezelfde geest. Dus ik neem alles mee wat ik nodig heb. Kleding, een tent, de slaapzak, al die spullen.

In het ideale geval zal ik regelmatig slapen. Ergens tussen de zes en acht uur, met uitzondering van waarschijnlijk de eerste nacht, omdat ik na de race moet beginnen, maar ja, mijn idee is om elke dag ergens rond de 12 uur rijtijd te schieten, wat, weet je , als ik het doe zonder al te veel te stoppen en relatief efficiënt, zou ik moeten kunnen slapen, mezelf niet te veel van de slaap moeten beroven.

Als het drie weken duurt, kom je daar gewoon niet mee weg. Dus mijn setup is een beetje luxer, zoals qua slaap. Bovendien heb ik een fornuis en een paar dingen om het comfortabeler te maken met het idee dat het een stuk duurzamer zal zijn dan de andere evenementen die ik heb gedaan.

Een selectie van de dingen die je nodig hebt als je Lachlan Morton bent en alleen de Tour de France rijdt, plus nog wat meer.

CT: Hoe draag je het allemaal?

LM: Ik heb een full frame tas en stuurrol en dan de full massieve zadeltassen. Het is dus nogal wat. Maar ja, het is zo minimaal mogelijk. En het lijkt soms nog steeds veel op de fietstocht.

CT: Heb je er een gewicht op?

LM: Ik niet. Ik ben net klaar met inpakken. Maar op het gevoel, zoals voordat ik het water en eten deed, voelt het alsof het al ruim 15 kilo is. Dus ik denk dat tegen de tijd dat het volledig is geladen, ik 20 zal duwen.

CT: Dus je moet op bepaalde punten een voorsprong hebben op de race, toch? Want uiteindelijk gaan ze bijvoorbeeld van Bordeaux naar Parijs vliegen. Ze doen het in 90 minuten of een uur. En dat gaat even duren en dat is het grootste deel van Frankrijk dat je moet oversteken. Hoe ver denk je dat je op dat punt moet zijn om dit ding te “winnen”, als we het zo gaan noemen?

LM: Ik denk dat ik een paar dagen nodig heb om dat stuk te doen, want het is 700 km en ja, daar heb ik minstens twee dagen voor nodig, dus. Het idee is om de rustdagen te gebruiken om wat meer vooruit te komen en een soort buffer te krijgen. En dan, ja, natuurlijk gaan ze vrij snel het oude vliegtuig insluiten. Idealiter ben ik in Parijs of heel dicht bij Parijs tegen de tijd dat ze op het vliegtuig stappen.

CT: Dus je gaat het exacte parcours rijden, maar hoe verbind je de stukken die de rest van de tour niet zullen worden gereden? Heb je dit net zelf in kaart gebracht?

LM: Daarvoor hadden we hulp van VeloViewer. Want dat is een enorme klus. Dat was iets wat ik niet wilde doen, al die GPX-bestanden bouwen. Daar heb ik dus eigenlijk weinig mee te maken. Niets. Maar ze zijn doorgegaan om ervoor te zorgen dat het allemaal berijdbaar is, voor zover niet snelwegen of snelwegen. Ze probeerden de afstand tot een minimum te beperken zonder me op snelwegen te zetten.

CT: Wat was de inspiratie hiervoor? Je zei dat JV deze aan jou had gepitcht. Maar je moet dit willen doen. Ik bedoel, je gaat dit niet doen alleen maar omdat JV dat zei. Ik bedoel, ik denk dat hij technisch gezien je baas is, maar je moet het wel willen.

LM: Het ligt helemaal in mijn straatje. Voor mij is het een soort perfecte combinatie van mijn vaardigheden, weet je, en veel van mijn rijden in de afgelopen jaren heeft ertoe geleid dat dit de perfecte soort uitdaging is.

Je gaat terug naar de originele Tour en de manier waarop de renners en het evenement eruit zagen, dan zal het veel dichter bij wat ik doe dan wat de race is. Ik ben een grote fan van de sport, de geschiedenis van de sport, en ik ben erg opgewonden om die rijstijl te ervaren en ook om het, weet je, vrij snel te moeten doen. Dus ja, dat is mijn persoonlijke inspiratie, weet je.

CT: Ik wil het nog even hebben over de uitrusting. Dus hoe is de opstelling precies? Op welke fiets rijd je? Je zei dat je een groot frame hebt, grote zadeltassen. Maar welke banden? Rij je met aerobars?

LM: Dus ik ben gewoon op mijn EVO [Cannondale SuperSix EVO] zoals een racefiets die we regelmatig gebruiken met 28 mm banden, Vittoria Corsas. Maar ik gebruik gewoon buizen omdat dat het eenvoudigst is in het geval van een lekke band. Ik zal 55 mm wielen gebruiken, nog steeds een behoorlijk snelle setup.

CT: Niet zo ver van een gewone Tour de France-racefiets als basis.

LM: Als je de buizen en de zakjes eruit hebt gehaald, is dat zeker. Het is de fiets waarmee ik de afgelopen maand op de weg heb geracet. En dan heb ik nog een full frame tas, die op maat is gemaakt voor de motor, en die is vandaag aangekomen, ik was erg blij dat ik hem erin kon passen. Dus dat betekent dat ik een blaas heb, dus ik kan wat meer water dragen en ook de ruimte een beetje beter benutten.

En mijn slaapopstelling is dat ik een luchtmatras gebruik en dan heb ik een bivvy met palen en je kunt het uitzetten om eigenlijk meer op een eenmanstent te lijken. Dan gewoon een heel lichte slaapzak, een voering en een opblaasbaar kussen. Dus dat is mijn slaapopstelling, en het is een grote mat en het is best comfortabel, ik heb op de grond in de AirBnB geslapen om eraan te wennen, het is best goed.

En dan heb ik dit als een gewone kleine gasbrander met een pot. Ik heb een donsjack en een grote regenjas die overal overheen gaat. Ik neem wat beenwarmers en dan heb ik eigenlijk gewoon een korte broek en een shirt voor op de fiets. Ik heb net een powerbank, koplamp en die kleine stukjes en beetjes.

Ik gebruik aerobars voornamelijk om het gewicht een beetje van de handen te houden. Het is leuk om gewoon een andere positie te hebben om in te stappen, want als je eenmaal alle tassen en spullen op de fiets gooit, gaat het niet echt door de lucht.

CT: Minder opzetsturen en meer ruststangen.

LM: Ja precies. Ruststaven is een goede manier om het te zeggen. Dan gebruik ik gewoon de Garmin 1030 S, ik denk van wel, de laatste letter weet ik niet meer. Het is de nieuwe met de batterij die eeuwig meegaat, dus dat helpt. [It’s the Garmin 1030 Plus – ed.]

CT: Ik denk dat je het daar zo goed als bedekt hebt. Ik ben benieuwd naar de Garmin, is het maar één enorme route of is het opgedeeld in stukjes? Zoals hoe heb je plaatsen waar je wilt stoppen, bijvoorbeeld.

LM: Jaaa Jaaa. We hebben haltes daar, zoals het basisidee van misschien en ergens hier in de buurt.

CT: Het klinkt minder intimiderend dan gewoon dat ding aanzetten en nog 5.500 km te gaan zien.

LM: Ja. Ik denk ook dat het waarschijnlijk gewoon zou crashen. We hebben ingebroken in min of meer zoals deze fase plus de overdracht. Dus de eerste week ongeveer 300 kilometer per dag. En als we eenmaal de bergen hebben bereikt, wordt de afstand kleiner. Maar ik denk dat de duur net zo lang zal zijn, zo niet meer, alleen vanwege al het klimmen. Met al dat gewicht is dat wat je echt vertraagt.Source link