‘Ik kan het niet meer’: Kévin Reza kondigt pensioen aan

‘Ik kan het niet meer’: Kévin Reza kondigt pensioen aan


Kévin Reza (B&B Hotels p/b KTM) bij de Grote prijs Jean-Pierre Monseré eerder dit jaar.

Kévin Reza heeft aangekondigd dat hij stopt met professioneel wielrennen en sluit daarmee het boek af over een 11-jarige carrière die eindigt bij het Franse ProTeam B&B Hotels p/b KTM.

“Het is niet allemaal rooskleurig, fietsen. In een zeer korte tijd kan het je alles geven en wegnemen”, zei Reza in de officiële aankondiging van het team. “Mijn beslissing is in de loop van een paar weken volwassen geworden en terwijl ik vorig jaar terugkeerde naar het niveau dat ik nastreefde, zijn mijn gevoelens sinds het begin van dit seizoen veranderd. De spanning die in het peloton heerst, de risico’s die sommige renners nemen en de inspanningen die bij elke herstart geleverd worden, om steeds weer uit het zadel te komen… ik voel dat ik het niet meer aankan.”

Reza, of ‘La Rez’, werd in 2011 prof bij Europcar, bracht vervolgens drie jaar door bij WorldTour-outfit FDJ voordat hij in 2018 bij de ‘Men in Glaz’ kwam bij de oprichting van het team. Gedurende zijn hele carrière is Reza pijnlijk dicht bij een grote Hij won bij vele gelegenheden, reed drie Tours de France en behaalde in elk van de drie Grand Tours een top 10 etappe-finishes. Hoewel hij nooit een eigen overwinning heeft behaald, was hij een belangrijke luitenant voor de Franse sprintsensatie Bryan Coquard.

“Ik zei altijd tegen mezelf dat ik mezelf de juiste vragen zou stellen op de dag dat ik worstelde om mijn missie te voltooien”, blikte Reza terug na de recente Ronde van België. “In België, toen ik in de voorselectie voor de Tour zat, kon ik bewijzen dat mijn fysieke conditie goed was, maar mijn hoofd zit er niet meer in. Mijn lichaam kan de druk niet meer aan. Op de televisie ziet het voorbereiden van een sprint er gelikt en eenvoudig uit, maar het is eigenlijk heel anders.”

Na een vreselijke crash in de Vuelta a España in 2016, moest Reza een steile klim terug naar de top, maar de kwestie van pensionering kwam pas recentelijk bij hem op.

“Het was een hele uitdaging om na dit ongeval weer op de fiets te stappen. Ik zag mezelf na die gebeurtenis niet stoppen met mijn carrière. Ik wilde mezelf bewijzen dat ik terug kon naar het hoogste niveau. Deze keer heb ik het gevoel dat het uur is aangebroken en ik heb er geen probleem mee om het te zeggen. Voor veel renners is pensioen een taboe, maar voor mij is het verre van traumatisch.”

De aankondiging bevestigde ook dat Reza niet aan de start van de Tour de France zal staan ​​in Bretagne, de thuisregio van het team, maar ervoor kiest om uit te rusten en zich voor te bereiden op zijn laatste professionele races.

‘Ik weet dat ik al die jaren een bevoorrecht leven heb gehad’, blikte Reza terug. “Reizen naar de vier hoeken van de aarde en zulke emoties ervaren, dat gebeurt niet in het normale leven! De aankondiging van mijn eerste profcontract, mijn eerste deelname aan de Tour met de Patrouille de France die ‘s avonds op de Champs Elysées eindigde, mijn selectie voor de Ponferrada Wereldkampioenschappen, de overwinningen van ‘Le Coq’ [Coquard]… Het was Bryan die mijn rol aan mij onthulde in onze eerste jaren zij aan zij. We hebben de Tour samen ontdekt en zijn toen andere wegen ingeslagen en ik realiseerde me dat ik bij geen enkele andere renner in die rol gedijde. Onze relatie gaat verder dan sport.”

Reza eindigde door hulde te brengen aan de moed en het geduld van zijn moeder, de eerste persoon die hij vertelde over zijn besluit om met pensioen te gaan. Ze antwoordde: “Mijn hart zal nu kunnen rusten.”Source link