‘Ik ben hier om opnieuw te leren hoe ik mijn collega’s kan vertrouwen’: Fabio Jakobsen klaar voor race-terugkeer

‘Ik ben hier om opnieuw te leren hoe ik mijn collega’s kan vertrouwen’: Fabio Jakobsen klaar voor race-terugkeer


Voor iemand die heeft meegemaakt wat Fabio Jakobsen heeft gedaan, is het niet alleen een wonder dat hij weer in de rij staat voor een wielerwedstrijd, maar dat hij twee dagen voor de Ronde van Turkije zo opgewekt is.

Tijdens de Ronde van Polen in augustus 2020 liep Jakobsen hersentrauma en ernstige gezichtsblessures op tijdens een sprintcrash en onderging hij meerdere operaties, maar de belangrijkste emotie die de Nederlander voelt naast nervositeit voor zijn terugkeer is nieuwsgierigheid.

“Ik ben benieuwd wat de reactie van mijn lichaam en brein zal zijn”, vertelde Jakobsen op een online persconferentie volgepakt. “Natuurlijk ben ik een beetje zenuwachtig voor de race en natuurlijk zijn we bij Mark Cavendish [in Turkey] en ik denk dat het doel van het team is om met hem daar een etappe te winnen, en ik ben meer dan blij om te helpen en ik kijk er naar uit … het hangt ervan af of ik voor Cavendish sta of hij voor mij, ik vind het niet erg om de lead-out voor hem te doen. “

Hij doet echter zijn best om zijn eigen ambities klein te houden voor deze stap in het onbekende.

>>> Renners in Ronde van het Baskenland weten niet goed hoe ze zich moeten aanpassen en vallen niet in de weg van het UCI-verbod op de ‘super-tuck’

“Ik ga zeker voor de eerste keer [back] in het peloton in de laatste kilometer, maar in het verleden kon ik het, dus ik hoop dat ik het nog kan doen, ”vervolgde Jakobsen. “In het begin zal het niet zo gemakkelijk of soepel zijn als voorheen, maar ik denk dat het met de tijd zal groeien en ik moet het racen weer vertrouwen, mijn collega’s en concurrenten weer vertrouwen. Dat is een beetje eng, maar waarschijnlijk ook datgene waardoor je je levend voelt.

“In gedachten heb ik al een paar races gewonnen, maar mijn lichaam moet met me meewerken, ik weet het niet 100 procent zeker, maar als mijn trainer zegt dat de oude Fabio er nog steeds is … kan ik soms het gevoel hebben dat ik aan het trainen ben. dat het best goed gaat. Laten we zeggen … ik ben er 50 procent zeker van dat ik een race zal winnen en de andere 50 procent weet ik niet zo zeker. Ik zal alleen sprinten als ik voel dat ik kan winnen, maar ik denk dat dat voorlopig niet het geval is. “

Het is aan de verzamelde media duidelijk gemaakt dat we hier niet langer zijn om bij Dylan Groenewegen stil te staan, twee vragen of het Nederlandse paar met elkaar heeft gesproken zijn gesloten, Jakobsen zei later dat een deel van het plan in Turkije niet alleen is om test zijn benen maar om te testen of hij de andere leden van het peloton weer kan leren vertrouwen.

‘Het is duidelijk wat er is gebeurd’, zei hij. “Ik ben ten val gekomen door een fout, ik moet het vertrouwen terugwinnen dat mijn concurrenten op een eerlijke manier zullen racen, want dat is belangrijk en wat de sport mooi maakt. Wat er met mij is gebeurd, is niet iets dat je met iemand wilt overkomen. Daarom ben ik hier, om het vertrouwen bij mijn collega’s terug te winnen. “

Jakobsen vergelijkt zijn herstel met het hervatten van de training na een winterstop: “In het begin voel je je niet zo goed, maar met de dag verbeter je een beetje. Hopelijk kan ik vanaf hier elke dag in de toekomst winnen, “en wanneer een journalist opmerkt hoe scherp de 24-jarige keek in een recente fotoshoot in een tijdschrift, kan Jakobsen licht maken. van de donkere tijden die hij de afgelopen acht maanden heeft gehad.

“Allereerst zag ik er scherp uit, want toen ik terugkwam uit Polen, verloor ik 5-6 kg en zonder tanden, het is een beetje moeilijk om dat allemaal terug te eten”, grapte Jakobsen, voordat hij uitlegde dat hij nog steeds tien tanden mist. vijf aan de bovenkant en vijf aan de onderkant, en het moet nog vijf maanden wachten voordat de botten sterk genoeg zijn om een ​​implantaat vast te houden.

Een andere fysieke maatregel die moet worden gecontroleerd, is hoe zijn stembanden reageren, waarbij de linker is getroffen door de crash, en er zal worden gecontroleerd hoe dit wordt beïnvloed door een maximale inspanning tijdens een race.

“Ik denk niet dat ik zo veel veranderd ben”, geeft Jakobsen vervolgens toe. ‘Ik ben nog steeds dezelfde Fabio, alleen zonder tanden. Maar in het trainingskamp in december kon ik mijn teamgenoten volgen en in het tweede kamp in januari kon ik bijna alles met ze doen, het viel niet mee maar ze zagen dat ik nog steeds mijn benen had, nog steeds mijn lichaam dat is bereid om te werken en mijn geest is ook gefocust op het racen.

“Mijn sprint is nog niet terug op het hoogste niveau, maar ik ben nog steeds een sprinter en daarom hebben ze er nog steeds vertrouwen in dat ik races kan winnen. Het motiveert me dat ze dat soort dingen zeggen, omdat ik denk dat iedereen wel eens bij zichzelf twijfelt. “

Jakobsen vergelijkt waar hij nu is met een neoprof, klaar om gewoon naar zijn lichaam en zijn sportdirecteur te luisteren, en de algehele sfeer is er een van hoop.

“Ik zal zeker wat tijd vrijmaken om met iedereen een paar woorden te praten [in the peloton] wie wil er chatten, “besluit Jakobsen,” en het zal een leuke ervaring zijn om weer bij iedereen te zijn. “Source link