Historien om en cyklists flugt fra Taleban

Historien om en cyklists flugt fra Taleban


Hvis du læser dette, så er du sandsynligvis selv en cykelrytter, eller i det mindste en fan af sporten. Sandsynligheden er dog, at du ikke står over for et valg mellem den sport, du elsker, og din egen sikkerhed; mellem at cykle eller se din familie igen.

For Rukhsar Habibzai blev det valg en realitet, da hun blev tvunget til at flygte fra sit hjem i Afghanistan for at beskytte sig mod et genopstået Taleban, som næsten helt sikkert ville sigte mod hende for hendes involvering i sporten.

“Nu, i Taliban-regeringens styre, må kvinder ikke gå udenfor, de må ikke dyrke sport, de må ikke lave uddannelse for at udføre job udenfor,” siger hun til mig. “For Taleban-regeringen kan en pige eller en kvinde ikke udføre et arbejde. De kan ikke gøre, hvad de vil. De kan ikke gå i skole, universitet og [do] forskellige sportsgrene.

“Vi havde mange hold for kvinder som basketball og volleyball, men nu er de færdige. De er færdige. Og ligesom mig er de håbløse. Vi kæmpede for vores rettigheder i 20 år, vi studerede, vi kæmpede for vores rettigheder, men nu er det gjort.”

Genopbygningsrettigheder

Rukhsar begyndte at cykle som barn i en kultur, hvor piger, der cyklede, stadig blev betragtet som uacceptabelt. “Jeg var meget ung, da jeg cyklede i Ghazni-provinsen,” siger hun. ”Så havde jeg det så godt og begyndte at cykle som en hobby med mine venner. Så flyttede vi til Kabul by, hvor jeg begyndte at cykle i Kabuls gader.

“Til at begynde med var det meget svært for vores folk at acceptere en pige til at cykle, fordi det ikke er i vores kultur. Så det er meget svært for mig, for da jeg cyklede folk [were] kaste med sten og bruge dårlige ord for mig og nogle mennesker chikanerede mig. Så mange problemer, jeg stod over for,” husker hun.

Rukhsars drøm er at repræsentere Afghanistan ved De Olympiske Lege “og vise dem alle [who] troede, at afghanske kvinder er svage, du kan deltage i sport, de kan være læger, de kan være ingeniører … Jeg vil vise dem, at afghanske kvinder er modige.”

Efter mange års erfaring med cykelsport, grundlagde Rukhsar Afghanistans første cykelklub, der kun er for kvinder, Cheetah Cycling. “Da jeg oprettede denne klub, stod jeg over for en masse problemer, fordi jeg er en pige, og jeg var meget aktiv,” siger hun. “Jeg havde gode forbindelser med andre klubber og med udenlandske NGO’er. Det største problem og udfordringen for mig var at bede kvinder om at træde ud af deres hjem og slutte sig til min klub.

“Så på grund af disse ting blev jeg truet af Taleban for at etablere denne klub og hjælpe kvinder med at lære at cykle.”

I hendes bestræbelser på at tilskynde flere kvinder til at deltage i sporten steg Rukhsars profil, og med det fulgte den negative reaktion på hendes arbejde. “Da jeg havde interviews med tv, fortalte jeg dem, at hvis en pige vil være med i en cykelklub, er min cykelklub åben for dem. De kan komme, og jeg har cykler til dem. Jeg har hjelme til dem. Jeg har alt, så de kan være med,” siger hun. Og folkene sagde til mig ‘du er ikke en god pige, hvorfor opfordrer du piger til at cykle? Cyklen er ikke god til piger.’

»De er meget snæversynede. Jeg prøvede så meget på at gøre det til en del af vores normer. Mit mål var i 2021 at have mere end 100 pigecyklister.”

På trods af begrænsede ressourcer og voksende tilbageslag var Rukhsar og hendes klubmedlemmer fast besluttet på at fortsætte med at opmuntre flere kvinder til at slutte sig til dem. “Vi har ikke nok professionelle cykler til cykling, ingen ernæringsekspert, intet cykeludstyr og intet sted til en cykeltræning,” husker hun. “Men vi stoppede aldrig, og alligevel prøvede vi hårdt på at nå vores mål for at gøre det til vores normer, for at gøre det til en del af vores kultur og for at opmuntre andre piger til at deltage i cykling.”

Rukhsars aktivisme tiltrak sig opmærksomhed fra et tysk tv-hold, og hun var med i en dokumentar om kvindelige cyklister i Afghanistan. Som et resultat af den omtale, hun havde modtaget, vidste hun, at hun ville være et mål for Taleban, når de tog over.

“Det var meget forfærdeligt, som,” åh min gud, de kender mig meget godt, min hjemmeadresse, alt, at jeg er en cyklist, de kan ikke lide aktive kvinder eller de kvinder, der kæmper for kvinders rettigheder, som f.eks. Det gjorde jeg, det gør jeg stadig,” siger hun.” Så jeg var meget bekymret. Jeg var i en dyb depression. Jeg havde mange psykiske problemer.

“Det er derfor, jeg gjorde beslutningen meget svær at forlade mit land, mit hjemland. Stedet hvor jeg er født,” forklarer hun.

Forlader

Da Taleban tog over, vidste Rukhsar, at hendes eneste mulighed var at forsøge at undslippe landet via en evakueringsflyvning.

“Det var en meget svær beslutning,” siger Rukhsar om at forlade Afghanistan “Jeg elsker virkelig mit land. Jeg elsker det. Men problemet er, at Taliban tager regeringen, og de kontrollerer regeringen, og kvinder må ikke gå udenfor. Det er derfor, jeg besluttede at forlade mit land”

Til sidst kom hun på et evakueringsfly med hjælp fra kontakter gennem den tyske ambassade. Men før hun kunne komme på flyet, skulle hun først navigere i Kabul lufthavn.

“Jeg var to dage og to nætter uden for Kabul lufthavn uden mad, uden vand,” husker hun. ”Kabul lufthavn var meget svær at komme ind på. Som hele Afghanistan forsøgte folk fra landsbyerne, fra provinserne, at komme ind i Kabul lufthavn, fordi de hørte, at den amerikanske hær kom for at evakuere. Det er derfor, alle forsøgte at komme ind i Kabul lufthavn, mere end 20.000 mennesker.”

Hun fik at vide om farerne ved at være i lufthavnen af ​​holdet, der eskorterede hende. “[They] fortalte mig ikke at tage til Kabul lufthavn – ‘[it] er farligt, måske sker der en eksplosion, og du dør,’” husker hun. “Jeg sagde, at det er i orden for mig – jeg tager denne risiko for at redde mit liv.”

Da Taliban blev udspurgt af hendes motiver for at forlade, blev Rukhsar tvunget til at lyve, at hun havde en mand i USA. “Jeg løj for dem på grund af mit liv, for at redde mit liv,” forklarer hun.

På den anden side

Efter endelig at have fået lov til at forlade landet, blev Rukhsar taget til en amerikansk militærbase i Tyskland via Qatar, før hun nåede til USA, hvor hun tilbragte flere uger på et immigrationscenter i New Jersey. Nu er hun bosat i en anden stat.

På trods af den modgang, hun har mødt, har Rukhsar holdt fast i sin drøm om at repræsentere sit land ved OL samt fortsætte med at studere tandlæge. Nicola Cranmer fra det amerikanske kvindehold Team Twenty24 havde været i kontakt med Rukhsar, mens hun var i Afghanistan. Nu hvor hun er i USA, har Cranmer tilbudt hende en plads på holdet i to sæsoner.

“Rukhsar og jeg holdt kontakten så godt vi kunne, og det blev bare ved med at gå tilbage til hendes drøm om at cykle,” siger Cranmer. “Det er en drøm, hun har haft, siden hun var en lille pige, og hun er en så sej, stærk, stærk kvinde, at hun var så beslutsom, at hun gik videre og bare gjorde det alligevel.

“Jeg har gjort det her længe, ​​og jeg kan allerede se på hendes personlighed, og de ting, hun har gjort, og de risici, hun har taget, og hvor drevet hun er til at få succes, alt sammen, at hun vil blive en fantastisk cykelracer.”

For Rukhsar er fokus en kærkommen lindring af det traume og det offer, hun har ydet for at komme i sikkerhed. “Jeg har psykiske problemer, fordi jeg er langt væk fra mine kære, fra mine forældre,” siger hun. ”Det er meget svært at forlade alt.

“Dette hold vil bringe mig til mine mål. Forhåbentlig vil dette hold gøre mig så glad på trods af dette problem, jeg har. Så måske starter jeg fra nul. Jeg er seniorstuderende på tandlægehøjskolen, men måske starter jeg fra nul. Nogle af mine Cheetah Cycling-holdmedlemmer er her, to af dem, så vi har stadig håb om, at vi kan køre sammen … Så gerne før vi kan være sammen igen.”

Hvis du vil være med til at støtte Rukhsar i hendes nye liv i USA, så følg linket til donere til en indsamling sat op af Nicola Cranmer.Source link