Het verhaal van de ontsnapping van een fietser uit de Taliban

Het verhaal van de ontsnapping van een fietser uit de Taliban


Als je dit leest, ben je waarschijnlijk zelf een wielrenner, of in ieder geval een fan van de sport. De kans is echter groot dat u niet voor de keuze staat tussen de sport waar u van houdt en uw eigen veiligheid; tussen fietsen of je familie weer zien.

Voor Rukhsar Habibzai werd die keuze werkelijkheid toen ze gedwongen werd haar huis in Afghanistan te ontvluchten om zichzelf te beschermen tegen een oplevende Taliban die haar vrijwel zeker zou aanvallen vanwege haar betrokkenheid bij de sport.

“Nu, onder de heerschappij van de Taliban-regering, mogen vrouwen niet naar buiten, mogen ze niet sporten, mogen ze geen onderwijs volgen om buiten hun werk te doen”, vertelt ze me. “Voor de Taliban-regering kan een meisje of een vrouw geen werk doen. Ze kunnen niet doen wat ze willen. Ze kunnen niet naar school, universiteit en [do] verschillende sporten.

“We hadden veel teams voor vrouwen, zoals basketbal en volleybal, maar nu zijn ze klaar. Ze zijn klaar. En net als ik zijn ze hopeloos. We hebben twintig jaar voor onze rechten gestreden, we hebben gestudeerd, we hebben gestreden voor onze rechten, maar nu is het zover.”

Rechten opnieuw opbouwen

Rukhsar begon als kind te fietsen in een cultuur waar fietsen voor meisjes nog algemeen als onaanvaardbaar werd beschouwd. “Ik was heel jong toen ik in de provincie Ghazni op mijn fiets reed”, zegt ze. “Toen voelde ik me zo goed en begon te fietsen als hobby met mijn vrienden. Daarna verhuisden we naar de stad Kabul, waar ik begon te fietsen in de straten van Kabul.

“In het begin was het erg moeilijk voor onze mensen om een ​​meisje te accepteren om te fietsen, omdat het niet in onze cultuur zit. Dus het is heel moeilijk voor mij, want toen ik aan het fietsen was, mensen [were] met stenen gooien en slechte woorden tegen me gebruiken en sommige mensen vielen me lastig. Ik heb zoveel problemen gehad”, herinnert ze zich.

Rukhsar’s droom is om Afghanistan te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen “en aan iedereen te laten zien” [who] dacht dat Afghaanse vrouwen zwak zijn, je kunt sporten, ze kunnen dokter zijn, ze kunnen ingenieur zijn … Ik zal ze laten zien dat Afghaanse vrouwen dapper zijn.”

Na jarenlang fietservaring te hebben opgedaan, richtte Rukhsar de eerste vrouwenfietsclub in Afghanistan op, Cheetah Cycling. “Toen ik deze club oprichtte, had ik veel problemen omdat ik een meisje ben en erg actief was”, zegt ze. “Ik had goede connecties met andere clubs en met buitenlandse ngo’s. Het grootste probleem en de uitdaging voor mij was om vrouwen te vragen hun huis uit te gaan en zich bij mijn club aan te sluiten.

“Dus vanwege deze dingen werd ik bedreigd door de Taliban voor het oprichten van deze club en het helpen van vrouwen om te leren fietsen.”

In haar pogingen om meer vrouwen aan te moedigen om deel te nemen aan de sport, nam het profiel van Rukhsar toe, en daarmee ook de negatieve reactie op haar werk. “Toen ik interviews met tv had, vertelde ik ze dat als een meisje lid wil worden van een wielerclub, mijn wielerclub voor hen openstaat. Ze mogen komen en ik heb fietsen voor ze. Ik heb helmen voor ze. Ik heb alles zodat ze mee kunnen doen”, zegt ze. ‘En de mensen zeiden tegen me ‘je bent geen braaf meisje, waarom moedig je meisjes aan om te fietsen? De fiets is niet goed voor een meisje.’

“Ze zijn erg kortzichtig. Ik deed zo mijn best om het onderdeel van onze normen te maken. Mijn doel was om in 2021 meer dan 100 meisjesrenners te hebben.”

Ondanks beperkte middelen en een groeiend verzet, waren Rukhsar en haar clubleden vastbesloten om meer vrouwen aan te moedigen zich bij hen aan te sluiten. “We hebben niet genoeg professionele fietsen om te fietsen, geen voedingsdeskundige, geen fietsuitrusting en geen plaats voor een fietspraktijk”, herinnert ze zich. “Maar we zijn nooit gestopt en toch deden we ons best om onze doelen te bereiken om het naar onze normen te maken, om het een deel van onze cultuur te maken en om andere meisjes aan te moedigen om deel te nemen aan het fietsen.”

Het activisme van Rukhsar trok de aandacht van een Duitse tv-ploeg en ze speelde in een documentaire over vrouwelijke fietsers in Afghanistan. Als gevolg van de publiciteit die ze had gekregen, wist ze dat ze een doelwit zou zijn voor de Taliban zodra ze het overnamen.

“Het was erg verschrikkelijk, zoals, ‘oh mijn god, ze kennen me heel goed, mijn huisadres, alles, dat ik een fietser ben, ze houden niet van actieve vrouwen of die vrouwen die strijden voor vrouwenrechten, zoals Ik deed het, nog steeds’, zegt ze. Ik was dus erg bezorgd. Ik zat in een diepe depressie. Ik had veel mentale problemen.

“Daarom heb ik de beslissing heel moeilijk genomen om mijn land, mijn thuisland, te verlaten. De plek waar ik geboren ben”, legt ze uit.

weggaan

Toen de Taliban het eenmaal overnam, wist Rukhsar dat haar enige optie was om te proberen het land te ontvluchten via een evacuatievlucht.

“Het was een heel moeilijke beslissing”, zegt Rukhsar over het verlaten van Afghanistan. “Ik hou echt van mijn land. Ik hou ervan. Maar het probleem is dat de Taliban de regering overnemen en zij controleren de regering en vrouwen mogen niet naar buiten. Daarom heb ik besloten mijn land te verlaten”

Uiteindelijk kwam ze op een evacuatievlucht met hulp van contacten via de Duitse ambassade. Voordat ze de vlucht kon halen, moest ze echter eerst naar de luchthaven van Kabul.

“Ik was twee dagen en twee nachten buiten de luchthaven van Kabul zonder eten en zonder water”, herinnert ze zich. ”De luchthaven van Kabul was erg moeilijk te betreden. Net als heel Afghanistan probeerden mensen uit de dorpen, uit de provincies, de luchthaven van Kabul binnen te komen omdat ze hoorden dat het Amerikaanse leger was gekomen om te evacueren. Daarom probeerde iedereen de luchthaven van Kabul binnen te komen, meer dan 20.000 mensen.”

Het team dat haar begeleidde, vertelde haar over de gevaren van haar aanwezigheid op het vliegveld. “[They] zei dat ik niet naar de luchthaven van Kabul moest gaan -‘[it] gevaarlijk is, gebeurt er misschien een explosie en ga je dood’”, herinnert ze zich. “Ik zei dat het oké is voor mij – ik neem dit risico om mijn leven te redden.”

Toen ze door de Taliban werd ondervraagd over haar motieven om te vertrekken, werd Rukhsar gedwongen te liegen dat ze een echtgenoot had in de VS. “Ik heb tegen hen gelogen vanwege mijn leven, om mijn leven te redden”, legt ze uit.

Aan de andere kant

Nadat ze eindelijk toestemming had gekregen om het land te verlaten, werd Rukhsar via Qatar naar een Amerikaanse militaire basis in Duitsland gebracht voordat ze de VS bereikte, waar ze enkele weken doorbracht in een immigratiecentrum in New Jersey. Nu is ze gevestigd in een andere staat.

Ondanks de tegenspoed die ze heeft meegemaakt, is Rukhsar vastgehouden aan haar droom om haar land te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen en om tandheelkunde te blijven studeren. Nicola Cranmer van het Amerikaanse damesteam Team Twenty24 had contact met Rukhsar toen ze in Afghanistan was. Nu ze in de VS is, heeft Cranmer haar voor twee seizoenen een plek in het team aangeboden.

“Rukhsar en ik hielden zo goed mogelijk contact en het bleef maar teruggaan naar haar droom om te fietsen”, zegt Cranmer. ‘Het is een droom die ze heeft gehad sinds ze een klein meisje was, en ze is zo’n stoere, pittige, sterke vrouw dat ze zo vastbesloten was dat ze doorging en het toch deed.

“Ik doe dit al heel lang en ik kan alleen al aan haar persoonlijkheid zien, en de dingen die ze heeft gedaan, en de risico’s die ze heeft genomen, en hoe gedreven ze is om te slagen, alles, dat ze een geweldige wielrenner.”

Voor Rukhsar is de focus een welkome verlichting van het trauma en de opoffering die ze heeft gebracht om in veiligheid te komen. “Ik heb mentale problemen omdat ik ver weg ben van mijn dierbaren, van mijn ouders”, zegt ze. “Het is heel moeilijk om alles achter te laten.

“Dit team zal me naar mijn doelen brengen. Hopelijk zal dit team me zo gelukkig maken ondanks dit probleem dat ik heb. Dus misschien zal ik vanaf nul beginnen. Ik ben een laatstejaarsstudent tandheelkunde, maar misschien begin ik vanaf nul. Sommige van mijn Cheetah Cycling-teamleden zijn hier, twee van hen, dus we hebben nog steeds hoop dat we samen kunnen rijden … Dus zoals voordat we weer samen kunnen zijn. ”

Als je Rukhsar wilt helpen in haar nieuwe leven in de VS, volg dan de link naar: doneer aan een inzamelingsactie opgezet door Nicola Cranmer.Source link