Groenewegen verbannen voor negen maanden wegens crash van Jakobsen

Groenewegen verbannen voor negen maanden wegens crash van Jakobsen


Vind je CyclingTips leuk? Abonneer u op onze nieuwsbrief voor exclusieve inhoud, deals en evenementen.

De Nederlandse wielrenner Dylan Groenewegen is negen maanden geschorst wegens het veroorzaken van een valpartij in de Ronde van Polen waarbij Fabio Jakobsen in coma lag, zo maakte de UCI vandaag officieel bekend.

Groenewegen, 27, zal “een periode van schorsing uitzitten tot 7 mei 2021”, zei de UCI in een verklaring. Jakobsen bracht twee dagen in coma door en moest een gezichtsreconstructieoperatie ondergaan nadat hij bij de finish van de openingsfase van de race in augustus in en over barrières was gegooid.

Groenewegen werkte mee aan het onderzoek en accepteerde een schorsingsperiode tot 7 mei 2021 ”, aldus de UCI. Hij heeft sinds het ongeval begin augustus niet meer gereden. Hij benadrukte ook dat hij niet van plan was mensen in gevaar te brengen of lichamelijk letsel toe te brengen.

Richard Plugge, directeur van Team Jumbo-Visma: “Het was een crash waarbij de ernst van de gevolgen ondoorgrondelijk was. Nu de tuchtzaak is afgerond, kunnen we weer vooruit kijken. Dat doen we samen met Dylan. We zijn opgelucht dat er nu perspectief en duidelijkheid is. We wensen Fabio Jakobsen hetzelfde. De bemoedigende berichten over zijn herstel doen ons goed ”.

Groenewegen zei: “De crash in de eerste etappe van de Ronde van Polen zal voor altijd een zwarte bladzijde in mijn carrière zijn. Tijdens de sprint week ik af van mijn lijn. Het spijt me, want ik wil een eerlijke sprinter worden. De gevolgen waren erg ongelukkig en ernstig. Daar ben ik me terdege van bewust en ik hoop dat dit een wijze les is geweest voor elke sprinter. Ik volg het nieuws van Fabio’s herstel op de voet. Ik kan alleen maar hopen dat hij op een dag volledig zal terugkeren. Het afronden van de tuchtzaak schept duidelijkheid. Dat geeft mij de kans om weer vooruit te kijken. Daar ben ik blij om, ook al is 7 mei nog ver weg. Ik ben blij met de steun die ik krijg van Team Jumbo-Visma, mijn familie en vrienden. Samen werken we zowel mentaal als fysiek naar die dag toe. ”Source link