Grace Brown, Australische agressor: ‘Ik ben niet bang om te falen terwijl ik het probeer’

Grace Brown, Australische agressor: ‘Ik ben niet bang om te falen terwijl ik het probeer’


Ik hield Twitter in de gaten zoals ik altijd doe als ik naar races kijk. Toen Grace Brown aanviel in Luik-Bastenaken-Luik juichten mensen van over de hele wereld haar toe: de underdog nam het op tegen een renner die momenteel in topvorm is, Lizzie Deignan. Deignan won uiteindelijk, maar Brown werd tweede, slechts negen seconden achterstand.

De Twitterverse explodeerde bijna drie dagen later toen Brown haar eerste Europese overwinning behaalde na een lange solo in Brabantse Pijl.

Ik kwam Grace Brown voor het eerst tegen toen ze een lange en gedurfde solo-aanval uitvoerde tijdens de Ronde van Drenthe 2019. Ik fotografeerde haar op de VAM-berg, deelde de foto op Instagram en bleef haar volgen. Maar ik wist eigenlijk niets van haar achtergrond. Na haar uitstekende start van deze maand, dacht ik dat het tijd was om haar te bellen.

***

Brown’s profielpagina op ProCyclingStats vertoont geen bijzonder lange geschiedenis in de sport. Haar eerste race was de Australische nationale kampioenschappen in 2016 toen ze al 23 jaar oud was.

“Dat was eigenlijk mijn eerste wegwedstrijd”, vertelt Brown me vanuit een hotel in de buurt van Gent, België. “Ik begon mijn sportcarrière in het hardlopen: crosscountry en middellange afstanden op de baan, dus van 1.500 meter naar 5 kilometer. Ik heb nationaal deelgenomen, maar nooit buiten Australië.

“Mijn lichaamsbouw was eigenlijk niet zo goed om te rennen en ik leed aan een lange reeks blessures zoals stressfracturen. Na zoveel jaren van geblesseerd raken en weer herstellen, was ik het allemaal zat. Sommige mensen hadden me voorgesteld om te fietsen, maar dat hield ik uit. Ik heb wat pendelen op de fiets gedaan, maar dat was het dan. Maar kort na de universiteit [Brown has an Honours degree in Politics and International Studies] Ik heb mijn eerste carbonfiets gekocht. “

Brown woonde al een tijdje in Melbourne nadat ze haar kleine geboorteplaats Camperdown in het zuidwesten van Victoria had verlaten om naar kostschool en later de universiteit te gaan.

“Nadat ik de fiets had gekocht, zocht ik mensen om mee te rijden”, zegt ze. “Ik werd lid van een club in Melbourne en begon crit races te rijden. Dat gevoel van competitief willen zijn in deze sport was bijna onmiddellijk. Op een dag zocht ik wegraces op internet omdat ik een echte wegwedstrijd wilde doen na de crits waarmee ik begon.

“De nationale kampioenschappen waren het eerste evenement op het programma. Ik herinner me dat er een knop was waarop je kon klikken om in te voeren en dat deed ik. Ongeveer een week voor de Nationals begon ik in paniek te raken. Waar was ik aan begonnen? Ik reikte naar mensen en [former Australian time trial champion] Felicity Wardlaw reageerde. Ze hielp me op weg en is nu ook mijn coach. Grappig hoe dingen soms gaan. ”

Op de nationale kampioenschappen in 2016 reed Brown met alle grote namen van de Australische wielersport, renners met wie ze later teamgenoot zou worden bij Mitchelton-Scott. Na indrukwekkend in de National Road Series van Australië en racen voor het Australische ontwikkelingsteam voor dames in Europa, Brown kwam in 2019 bij Mitchelton-Scott. Ze hoefde niet lang te wachten op haar eerste profzege.

“Ik voelde en voel me nog steeds zo’n nieuweling in het wielrennen”, zegt ze. “Toen ik bij Mitchelton-Scott kwam, was een van de eerste races de Tour Down Under. Ik had de indruk dat als ik in een nieuwe sport kwam, een nieuw team, er niet veel kansen voor me zouden zijn. Ik had wat eerdere race-ervaring met Wiggle-Honda en Holden Team Gusto, maar niet veel. Ik was een neoprof.

“Op dag drie van de Tour Down Under zei de sportdirecteur: ‘Deze etappe past echt bij jou, Grace’,” herinnert ze zich liefdevol. “En ik won het ook na een heel, heel, heel lange sprint.”

Brown wint etappe 3 van de Santos Women’s Tour Down Under 2019.

Brown heeft de afgelopen weken een geweldige reeks resultaten behaald met een vijfde plaats bij het wereldkampioenschap tijdrijden, 30 seconden van het podium. Maar het was in Luik-Bastenaken-Luik dat veel mensen haar echt begonnen op te merken.

“Mijn ploegleider zei toen de ontsnapping ging, dat dit de beslissende zet was en dat ik moest proberen de oversteek te maken”, herinnert ze zich. “Dat was best een grote vraag, maar ik heb alles gegeven in zes minuten. Toen ik merkte dat ik na die inspanning heel goed herstelde, besefte ik dat er meer was. Het was een rare sensatie om te beschrijven, maar ik wist gewoon dat ik dit kon doen. ”

Het lukte haar niet om de oversteek naar Lizzie Deignan te maken, maar ze kreeg haar fans in een feeststemming thuis. Een paar dagen later kwam de Brabantse Pijl, een wedstrijd die haar familie en vrienden thuis ook live konden volgen. Haar overwinning in de Brabantse Pijl is typerend voor hoe ze racet.

“Ik ben niet bang om te falen als ik het probeer”, zegt ze over haar racefilosofie. “Ik word gewoon heel opgewonden en wil het maximale uit mezelf halen. Het is een teleurstelling als ik het gevoel heb dat ik op een bepaalde dag niet het maximale uit mezelf kan halen. “

Brown wint de Brabantse Pijl 2020.

Dus wat betekende meer: ​​winnen als neoprof bij de Tour Down Under? Of de Brabantse Pijl winnen?

“Je kunt die twee overwinningen niet echt vergelijken”, zegt ze. “Natuurlijk was het geweldig om mijn eerste grote race buiten Australië te winnen, maar de Tour Down Under-etappe was onverwachter dan deze.

“Ik heb een solide basis gelegd in Australië tijdens de COVID-19 pauze, maar ik groei ook als rijder. Bij dat proces komen ook verwachtingen, vooral van mijzelf. Ik dacht al dat ik dit kon. Nu ziet de buitenwereld het ook. Deze overwinning heeft mijn capaciteiten versterkt. “

Brown wint de Brabantse Pijl 2020.

Lang van huis zijn is altijd moeilijk voor rijders uit Australië. Bij Brown is dat niet anders, al heeft ze nu al veel ervaring.

“Halverwege de middelbare school verhuisde ik naar een kostschool in Melbourne, twee en een half uur van mijn geboorteplaats Camperdown”, zegt ze. “Academisch gezien had ik meer mogelijkheden in Melbourne dan in mijn eigen kleine plattelandsstadje, maar het was echt moeilijk.

“Ik heb van jongs af aan geleerd om onafhankelijk te zijn en nog steeds uit die ervaringen te putten. Ik weet en leerde hoe ik van huis moet zijn, maar het maakt het er helemaal niet gemakkelijker op. Mijn man is thuis in Australië. Ik heb een vlucht geboekt, maar met de huidige situatie worden ze de hele tijd geannuleerd. Het maakt me angstig en gestrest, maar ik weet ook dat ik de situatie niet kan veranderen. “

Brown nadert het einde van haar tweede seizoen bij Mitchelton-Scott. Volgend jaar schuift Annemiek van Vleuten, naast met wie Brown veel heeft geracet, door naar Movistar.

“Ja, dit zal de dynamiek van het team aanzienlijk veranderen”, zegt Brown. “Natuurlijk hebben we Amanda Spratt als aanvoerder, maar ik denk dat volgend seizoen andere en meer rijders zullen winnen. We stonden op vele races rond Annemiek, we raceten naar haar sterke punten. Volgend jaar zal racen meer open zijn. “

Brown in de aanval op de Ronde van Drenthe 2019.

Meer onmiddellijk kijkt Brown vooruit naar de Ronde van Vlaanderen van dit weekend. Ze heeft de race nog nooit gereden, maar het is er een die ze graag zou willen winnen, zoals elke renner in het peloton. In 2021 wil ze zich onder andere focussen op de Women’s Tour in het Verenigd Koninkrijk en heeft ze ook wat doelen voor de langere termijn.

“De Wereldkampioenschappen zullen in 2022 in Australië plaatsvinden,” ze zegt. “Dit is speciaal voor alle Australische ruiters. Mij ​​zien racen op tv is al zoveel spannender voor mijn familie en vrienden dan sms-berichten volgen op Twitter, maar het wordt zo bijzonder om me echt te zien racen in Australië.

“Ze hebben de cursussen nog niet vrijgegeven, maar ik hoop snel een bezoek te brengen en de regio Wollongong te ontdekken. Ik zou daar graag naar Australië willen racen met al mijn familie en vrienden langs de weg. ”

Grace Brown is ‘al’ 28 jaar oud maar voelt en racet als een nieuweling. Met haar grote enthousiasme en haar aantrekkelijke, aanvallende racestijl is ze zeker een renner om naar te kijken in de toekomst, ook in Vlaanderen dit weekend.

Source link