Fabio Jakobsen vertelt het verhaal van zijn crash en de nasleep ervan

Fabio Jakobsen vertelt het verhaal van zijn crash en de nasleep ervan


De val van Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen was een van de grootste nieuwsverhalen van dit verkorte wielerseizoen. De voormalig Nederlands landskampioen sprak voor het eerst na die noodlottige dag in Katowice in een interview met Thijs Zonneveld in de Nederlandse krant ADVERTENTIE.

“Ik rijd liever drie Vueltas a España achter elkaar dan ooit nog een dag op de Intensive Care door te brengen”, zei Jakobsen.

De Ronde van Polen was een van de allereerste races na de COVID-break en het peloton stond te popelen om weer te racen. De finish van de etappe in Katowice op dag twee was Jakobsen ook bekend. Hij herinnert zich de dag nog goed.

“Ik kende die lokale ronde omdat ik er het jaar ervoor had gereden”, zegt Jakobsen. “De finish was op dezelfde plek, bergafwaarts. Ik herinner me dat ik me goed voelde toen ik mijn vriend Julius van den Berg groette die in de ontsnapping in de lokale ronde zat. Ik herinner me dat ik achter het stuur zat van Davide Ballerini en Florian Sénéchal. Daarna is het zwart en herinner ik me niets meer. “

Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen strijden tegen elkaar in die laatste sprint naar de finish. Hun snelheid was ruim 80 kilometer per uur als Groenewegen afwijkt, Jakobsen treft en hem de slagboom in stuurt. De barrières vallen uit elkaar als Jakobsen ze raakt. Hij belandt op een UCI-commissaris die veel ribben brak maar de klap voor Jakobsen verzachtte.

“Als die man er niet was geweest, had ik de finishportaal met kop naar voren geraakt en zou ik hier niet zitten”, zegt Jakobsen. Zijn teamgenoot Florian Sénéchal was een van de eersten die Jakobsen zag. De Fransman tilt het hoofd van Jakoben op en maakt zijn luchtwegen vrij.

“Andere mensen waren bevroren ter plaatse,” legde Jakobsen uit. ‘Florian zag de paniek in mijn ogen. Er was zo veel bloed. In een reflex tilde hij mijn hoofd op zodat het bloed uit mijn neus en mond kon komen. Hij zegt dat ik me daarna meer op mijn gemak voelde, maar hij herinnert zich niets meer. Op de tv-beelden zie je hem huilen en dagenlang vroeg hij zich af of hij het juiste deed, mijn hoofd optillen, niet [potentially] het verergeren door schade aan het ruggenmerg te veroorzaken. Het was een keuze tussen twee kwaden en hij maakte de juiste keuze. “

De dokter Dirk Tenner van Team UAE stond ook aan de zijde van Jakobsen. Hij zei dat de arts die ervaring heeft met traumatologie, de inspanningen coördineerde totdat de traumahelikopter arriveerde.

Jakobsen werd naar de IC van het ziekenhuis gebracht en belandde in een geïnduceerde coma. Zijn verwondingen waren groot: hersenkneuzing, haarscheurtjes in de schedel, gebroken gehemelte, verlies van tien tanden, verlies van delen van het boven- en onderkaakbeen, snijwonden in het gezicht, gebroken duim, gekneusde schouder, beschadiging van de zenuwen van de stembanden en een kneuzing van de longen.

In het AD-interview herinnerde hij zich dat hij wakker werd en zijn vriendin zag, maar hij herinnerde zich ook dat hij meer dan 50 keer in dat bed had willen sterven.

“Ik had zoveel moeite met ademhalen en was bang om te stikken vanwege de luchtpijp, maar ook omdat mijn long was gekneusd. Ik gebruikte allerlei soorten medicijnen ”, herinnert hij zich. ‘Ik verloor steeds het bewustzijn, glipte in en uit. Elke keer dacht ik ‘dit is het, nu ga ik dood’. Dit gebeurde misschien 50, 100 keer. Ik ben niet doodgegaan, maar zo voelde het. Dit waren de langste dagen van mijn leven. Ik rijd liever drie Vueltas a España achter elkaar dan een dag meer op de IC te blijven. “

Jakobsen heeft al veel operaties ondergaan om de uitgebreide schade aan zijn gezicht te herstellen. Aan de buitenkant zie je niet veel van de blessures meer, maar de echte schade zit van binnen. Hij heeft bottransplantaties ondergaan om zijn kaak te herstellen, maar het zal pas eind volgend jaar duren voordat hij al zijn tanden terug heeft.

De 24-jarige renner heeft weer op de fiets gezeten voor korte koffieritten. Hij is op trainingskamp naar Spanje geweest met Deceuninck-Quickstep, maar is realistisch als het gaat om zijn comeback.

“Mijn lichaam heeft een enorme klap gehad. Het grootste probleem is de zenuwbeschadiging van de stembanden. Ik heb volledig herstel van de stembanden nodig, omdat het essentieel is om te ademen als rijder op World Tour-niveau. Ik hoop in maart weer in het peloton te zijn, maar de doktoren willen het stap voor stap doen. Het zou mooi zijn om in augustus, een jaar na het ongeval, weer op topniveau te zijn. Mijn geluk is dat ik me de crash niet kan herinneren. Ik heb geen nachtmerries en ben niet bang om te crashen [because of it]. Ik zal pas weten of ik niet bang zal zijn om weer te sprinten als ik weer in dat peloton zit. Ik weet dat als ik terug wil komen, ik niet van angst kan sprinten. Een bange rijder trapt op de rem, ‘zei hij.

Jakobsen zag de beelden van de crash vanaf zijn IC-bed in Polen. Voor hem is het duidelijk dat Dylan Groenewegen de schuld heeft. De UCI heeft Groenewegen negen maanden geschorst. In mei mag hij weer rijden.

“We reden 84 kilometer per uur, dus je hebt niet veel tijd om te reageren. Dylan heeft me een sms gestuurd en wil praten, maar ik ben er nog niet klaar voor. Mijn verwondingen waren ook zo groot vanwege deze barrières en de snelheid. De barrières hielden me niet tegen. Ze hebben net gevouwen. We moeten gevaarlijke afwerkingen zoals deze verwijderen. Ik zal niet meer sprinten als ik weer zulke defecte barrières in een race zie, ”zei Jakobsen.

Jakobsen twijfelt of hij ooit weer op World Tour-niveau zal kunnen rijden. Deceuninck-Quickstep en Jakobsen onderzoeken nu wie aansprakelijk is voor schade, nu en in de toekomst.

“Het is mogelijk dat ik niet terugkom op dat niveau. Mijn contract loopt eind volgend jaar af en niemand wil een kreupele rijder. Ik zou in een fabriek kunnen werken. Er is niets mis met werken in een fabriek, maar het was niet de toekomst voor Delore, mij en – mogelijk – toekomstige kinderen. Ik denk niet lichthartig na over deze aansprakelijkheidszaken, maar het kan ook niet zo zijn dat ik de gevolgen blijf van iets dat ik niet heb gecreëerd. Het gaat niet alleen om het geld, maar ook om verantwoordelijkheid. “Source link