Elinor Barker: Britse wielrenner over zwangerschap en anderen die de weg vrijmaken voor moeders in de sport

Elinor Barker: Britse wielrenner over zwangerschap en anderen die de weg vrijmaken voor moeders in de sport


Elinor Barker kijkt met de grootste glimlach naar het plafond als hem wordt gevraagd hoe ze zich voelde om Lizzie Deignan Parijs-Roubaix te zien winnen. “Dat was ongelooflijk”, zegt ze.

Ongelooflijk, ja, voor Deignan, en voor het vrouwenwielrennen en vrouwensport in het algemeen. Voor Barker kreeg die overwinning een geheel nieuwe betekenis.

Op dinsdag, de tweevoudig Olympisch medaillewinnaar aangekondigd dat ze zwanger was – drie dagen nadat Deignan, zelf moeder, de . werd eerste winnaar van de dameseditie van de historische race.

“Ik had echt het gevoel dat die race alleen voor mij was”, vertelt de 27-jarige Barker aan BBC Sport.

“Hoe vreselijk arrogant dat ook is, ik had een beetje een wiebelige ochtend en vroeg me af: ‘Is dit het juiste ding? Is dit mogelijk? Wordt het te moeilijk?’ Terugkomen van een bijzonder langzame trainingsrit en kijken dat was gewoon fenomenaal.

“Het gaf me zo’n motivatie en geruststelling dat ik op de goede weg ben.

“Het is echt een boost voor mijn zelfvertrouwen. Ik zeg niet dat ik Parijs-Roubaix ga winnen omdat ik een baby krijg, maar nu weet ik dat het plafond heel, heel hoog is voor wat er daarna kan worden bereikt. zwangerschap.”

‘Niemand pakt zwangerschapstest in voor Olympische Spelen’

Barker, wiens uitgerekende datum eind maart 2022 is, was op de Olympische Spelen in Tokio toen ze dacht dat ze zwanger zou kunnen zijn. Haar menstruatie was laat, wat volgens haar misschien een… bijwerking van haar Covid-19-vaccinatie.

Ze zocht het advies van de teamarts en psycholoog, maar gezien de strikte Covid-19-beperkingen in Japan was het niet haalbaar om een ​​zwangerschapstest te krijgen voordat ze deelnam aan de ploegenachtervolging.

“Het is niet het soort ding dat iemand heeft ingepakt om mee te nemen naar de Olympische Spelen”, zegt ze.

In plaats daarvan werd een beslissing genomen om Barker te helpen het “volledig uit haar hoofd te krijgen”, zodat ze zich volledig op haar race kon concentreren – en ze hebben goed werk geleverd.

“Ik voelde me echt gefocust toen dat moment kwam, zo erg zelfs dat ik bijna helemaal vergat dat we een test hadden geregeld om in het dorp aan te komen die ik direct na het racen kon doen”, zegt ze.

“Toen we uit de bus stapten, gingen al mijn teamgenoten eten, en ik sloop naar een kamer waarvan de dokter had gezorgd dat deze privé voor mij zou zijn, deed mijn test en ontdekte dat deze positief was.”

Barker kwam niet voor in de finale van de ploegenachtervolging, maar won toch een zilveren medaille, nadat hij vijf jaar eerder goud had gewonnen in Rio. Ze vloog minder dan 48 uur later naar huis om herenigd te worden met haar partner Casper en haar ouders het goede nieuws te vertellen.

“Tijdens de vlucht had ik het gevoel dat ik 15 jaar oud was om mijn ouders te vertellen dat ik een baby kreeg, het voelde echt heel zenuwslopend aangezien ik 26 was en een mooie, toegewijde relatie had en een capabele volwassene was.”

‘Zwangerschap voelt als het lot’

Voor Barker, een vijfvoudig wereldkampioen op de baan, is haar zwangerschap nog specialer gezien haar 2018 diagnose van endometriose – een aandoening die bij één op de 10 vrouwen voorkomt, waarbij weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies elders in het lichaam groeit. Ze kreeg te horen dat het moeilijk voor haar zou kunnen zijn om kinderen te krijgen.

“Er was nooit een twijfel in mijn gedachten dat dit voelde als het juiste ding”, zegt ze. “Casper en ik hadden geprobeerd het te plannen, we hadden het gehad over een tijdlijn van wanneer we zouden kunnen beginnen met proberen, met het idee dat het veel eerder zou kunnen zijn dan toen we kinderen wilden hebben, omdat het zo lang kon duren.

“Dus om het gewoon bij toeval te laten gebeuren, voelt het bizar als een soort lot, iets waar ik nooit eerder echt in heb geloofd.”

Wat betreft haar terugkeer in de sport, heeft Barker een “A, B, C en D-plan”. Ze tekende een contract met haar wegteam Uno-X in de week dat ze ontdekte dat ze zwanger was, en kreeg de “fantastische” geruststelling dat er vanuit hun perspectief niets zou veranderen.

“De boodschap die Jens [Haugland], de baas van het team, stuurde me… eerlijk gezegd vind ik dat het moet worden ingelijst en op muren in kantoren over de hele wereld moet worden aangebracht als voorbeeld van hoe te reageren als uw werknemer, of toekomstige werknemer, u vertelt dat ze zwanger zijn. Het was zo mooi en zo geruststellend.”

Maar misschien was het een paar jaar geleden niet het geval geweest, met zwangerschapsclausules die alleen in 2020 werden opgenomen in de Women’s World Tour-rijderscontracten. In haar zwangerschapsaankondiging op Instagram bedankte Barker Deignan, Laura Kenny en Sarah Storey voor het vrijmaken van de weg voor moeders in de wielersport.

“Ik geloof echt dat als mij dit een handvol jaren eerder was overkomen, ik waarschijnlijk meteen had gedacht ‘dat is mijn wielercarrière voorbij’, anders was het geen keuze geweest”, zegt ze. “Door deze vrouwen hoef ik die keuze nu niet te maken.

“Hoewel het me echt troostte om te weten dat deze vrouwen deze dingen konden bereiken na het krijgen van kinderen, denk ik dat het belangrijkste voor mij is dat het mijn wegteam en British Cycling heeft laten zien dat het een kans is die nog steeds aan renners moet worden gegeven, en dat het niets mag veranderen.

“Zwangere vrouwen zijn geen risico in een sportieve omgeving, het kan een aanwinst zijn. Ik voel me zo, zo gelukkig om in de situatie te zijn waarin ik me nu bevind en het is 100% aan die vrouwen.”

Rond de BBC - GeluidenRond de BBC footer - GeluidenSource link