Een man, een minivan, een Nascar-baan en een nieuw wereldrecord

Een man, een minivan, een Nascar-baan en een nieuw wereldrecord


In mei 2019, liggend aan een kant van de weg in Michigan nadat een bestuurder in een SUV hem tegenkwam, arriveerde Jon Ornée op een van die momenten die een leven opsplitsten in ‘voor’ en ‘erna’.

Toen de schok begon af te nemen, wiebelde Ornée met zijn vingers en tenen, probeerde de botsing in zijn hoofd opnieuw af te spelen, terwijl hij een mentale checklist doorliep om te zien of zijn hoofd en romp in orde voelden. Zijn been deed pijn. Zijn arm werkelijk pijn doen. Maar toen de ambulance arriveerde, zegt Ornée, dacht hij vooral dat het goed met hem zou komen. ‘Ik besefte dat ik kalm was. Met het. Alles was oke. Ik was dankbaar voor alle helpers om me heen. Dankbaar voor het leven, mijn lichaam, mijn familie. “

Dat zijn niet de emoties die je zou verwachten als iemand net is binnengedreven, maar ze geven wel een idee van het soort persoon dat Jon Ornée is.

In het ziekenhuis maakte Ornée de balans op van de schade. Zijn been kreeg de dupe van wat een dodelijk ongeval had kunnen zijn, maar de meer blijvende schade was aan zijn rechterelleboog. Zijn olecranon, het puntige deel aan het uiteinde van zijn elleboog, was weggebroken van de rest van het bot en was ergens in zijn triceps verplaatst. De revalidatie duurde ongeveer een jaar en in die tijd begon de 37-jarige Michiganer zich af te vragen hoe zijn leven er daarna uit zou zien.

Ornée besloot dat het incident een streep in het zand zou zijn: een wake-up call om het meeste uit de komende dag te halen. Een herinnering om goed te leven.

“Ik heb gezworen om de doelen op mijn lijst ‘zou het ooit cool zijn’ te gaan aanpakken,” zegt Ornée. “Omdat ‘ooit’ nooit komt. We moeten het laten gebeuren. “

Hij besloot buitengewone dingen te doen: aan zwem de 54 mijl (86,9 km) over Lake Michigan in een estafette met vrienden; in te stellen een recordtijd rijden over de lengte van de staat Michigan (369 mijl / 593 km in 15:56; 23,2 mph / 37,33 km / u gemiddeld) in een paceline; beginnen een band met zijn vrouw.

Afgelopen maandag was de laatste aflevering in Ornée’s reis om zijn leven “episch” te maken. Op de Michigan International Speedway in de slipstream van de Honda-minivan van zijn vader, Ornée een nieuw wereldrecord vestigen voor de snelste begeleide 100 mijl (160,94 km) rit – een afstand afgelegd in 2 uur 20 minuten en 46 seconden, met een gemiddelde snelheid van 42,6 mph (68,6 km / h).

In een gesprek met CyclingTips in de dagen na de rit, gaf Ornée (terecht) toe dat de rit “een beetje verbluffend” was, maar dat was een deel van waar de aantrekkingskracht lag. “De meesten van ons fietsers hebben in een tempellijn en achter een voertuig opgesteld voor korte bursts, maar als we het op een gesloten koers van 100 mijl deden, betraden we zeker onbekend terrein”, legt Ornée uit. “Mijn hoofd, nek, schouders en rug zijn nog steeds behoorlijk pijnlijk van constant instoppen.”

De communicatie met zijn vader die de voorste auto bestuurde, werd vergemakkelijkt door een Bluetooth-oortje, zodat Ornée het tempo kon plannen en gefocust kon blijven. “Over een circuit rijden terwijl je naar de achterkant van een voertuig staart, is de eerste paar ronden heel leuk”, zegt Ornée. “Het is enigszins hypnotiserend om het meer dan twee uur te doen. Het was goed om een ​​beetje te kunnen praten om mijn gedachten bezig te houden. “

De rit diende twee doelen: op het niveau van de grond was het het volgende coole ding om Ornée’s lijst te schrappen, maar het was ook een manier om de cirkel te sluiten en vrede te sluiten met de gebeurtenissen van afgelopen mei. Terwijl hij herstellende was, worstelde Ornée met de psychologische gevolgen van een aanrijding door een voertuig. “Eerlijk gezegd, ik was bang”, zegt hij. “Auto’s en fietsen botsen te vaak. We zouden de wegen moeten delen, maar verschillende problemen, waaronder een slechte infrastructuur, opleiding van chauffeurs, afgeleid rijden en woede op de weg, brengen fietsers regelmatig in gevaar. “

Het was tijd om de bijl te begraven. “Ik dacht: zou het niet gaaf zijn als een auto en een fiets voor de verandering samen iets spectaculairs deden?”

Ondanks het ontzagwekkende karakter van de rit, was de opstelling van Ornée verfrissend low-tech. Er waren geen speciale aanpassingen aan zijn fiets – een standaardspecifieke Cervelo S2, hij reed de hele weg in een versnelling van 52/11, ronddraaiend tussen 100-120 RPM, gebogen over aero-stangen met een fles en voeding in het midden .

De voorste auto stond meestal op cruise control, waardoor Ornée in een zen-staat kon komen, zich kon concentreren op het bewaren van een constante afstand tussen zijn voorwiel en de bumper, en door de kilometers sukkelde. “Ik heb jarenlang met hoge snelheden gefietst en ik voelde me erg op mijn gemak”, zegt Ornée.

Met vertrouwen in het rijgedrag van zijn vader, en met de meeste variabelen verwijderd – behalve het bochtenwerk en incidentele zijwind – was het een kwestie van zijn prestaties en vermoeidheid beheersen. “Mijn voeten en handen werden gevoelloos en mijn nek werd strak en moe, dus ik was constant bezig met het bedenken van microbewegingen en verschuivingen om los en gefocust te blijven”, legt Ornée uit. “De rechte rugleuning gaf me de kans om een ​​beetje van houding te veranderen en te ontspannen om het bloed terug te laten stromen naar mijn ledematen.”

Passend was het op die zalig rechte rug die Ornée de eeuw heeft geklokt, een mijlpaal die volgens hem de snelste 100 mijl per fiets is tijdens het opstellen (het bestand is ter verificatie voorgelegd aan Guinness World Records). Op het binnenterrein, opgetogen en uitgeput, poseerde Ornée voor een foto voor een lege tribune, met een brede glimlach op zijn gezicht.

Zoals hij was na de crash in mei 2019, zegt Ornée dat hij meestal gewoon dankbaar was: “voor mijn gezin, het leven zelf, de mooie dag, mijn lichaam, mijn gezondheid, de geweldige mensen in mijn leven.”

“Deze rit was zeker symbolisch voor mij”, vervolgt Ornée. “Toen ik na de val op het asfalt lag, dacht ik even – en soms weken daarna – dat fietsen misschien het risico niet waard was. Maar ik weigerde me door een negatieve gebeurtenis – een ongeluk – te laten beroven van de grote vreugde die ik voel bij het doen van dingen waardoor ik me levend voel.

“We krijgen maar één kans op dit leven. We kunnen het net zo goed de moeite waard en gedenkwaardig maken. “Source link