De Secus van Vorpsrung Suspension is indrukwekkend en biedt spoelachtige prestaties van luchtgeveerde vorken

De Secus van Vorpsrung Suspension is indrukwekkend en biedt spoelachtige prestaties van luchtgeveerde vorken


Het is gemakkelijk om claims in concurrerende industrieën zoals fietsen af ​​te wijzen, maar wanneer Vorsprung Suspension zegt dat hun Secus je luchtvork beter zal laten rijden dan een spiraalvork, maken ze geen grapje. Door een enorme negatieve kamer te creëren, biedt de Secus luchtgeveerde vorken een geheel nieuw niveau van gevoeligheid, maar het maakt je vork niet alleen zacht en lineair: de Secus biedt ook een goede ondersteuning in het midden van de slag en een bodemweerstand.

Bikerumor behandelde de details van de Secus toen het werd aangekondigd, dus bekijk dat artikel voor een volledige uitleg van wat het doet en hoe. Na het lezen van dat bericht realiseerde ik me dat mijn persoonlijke fiets een compatibele RockShox Lyrik-vork heeft, dus ik greep de kans om de Secus op de proef te stellen. En jongen ben ik blij dat ik dat gedaan heb!

Basisprincipes van Vorsprung Secus setup:

Vorsprung Suspension Secus, vooraanzicht

De Secus wordt bevestigd aan de voetsteun van uw voorvork en wordt uitgelijnd met de vorkpoot, waardoor er net genoeg ruimte is voor uw remklauw. Hoewel het in eerste instantie in het oog springt, is de Secus eigenlijk heel mooi weg te werken. Van voren gezien steekt het nauwelijks uit voorbij de vorkpoot, dus er is weinig kans dat het tegen passerende rotsen wordt geslagen.

Vorsprung Suspension Secus, zijkantVorsprung bood aan om de Secus voor mij op te zetten, en ze slaagden erin. Ik weeg slechts 145 pond en ik ben niet superhard op fietsen, dus mijn vork loopt zonder volumeafstandsringen, de lage snelheid compressie wijd open en de rebound ongeveer ¾ naar de snelle kant. Bij het installeren van de Secus verhoogde Vorsprung mijn luchtdruk met 20%. Het toevoegen van de Secus aan een vork zal resulteren in een beetje meer sag, dus de mijne zit nu op ongeveer 27%.

Tijdens mijn eerste rit leek de setup A-OK: mijn vork was aanvankelijk zachter en veel gevoeliger dan ooit tevoren, hij klom een ​​beetje hoger dan normaal tijdens zijn reis, maar zoog nog steeds goed hobbels op, en ik zakte volledig uit tijdens een ruwe afdaling.

Ritvertoningen:

Vorsprung Suspension Secus, achter

Vorsprung beweert dat de Secus een luchtgeveerde vorkrit kan maken beter dan een spiraalvork, die een pluche off-the-top actie, een ondersteunende mid-slag en superieure bottom-out weerstand biedt. Zodra ik op mijn fiets sprong, had ik een ‘wauw’-moment omdat mijn Lyrik drastisch anders aanvoelde dan voorheen. Het voelde manier meer als een spiraalvork dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. De begin- en middenslag waren nu veel gevoeliger en ik was echt opgewonden om eruit te komen en er een paar paden mee te beuken.

Klimmen:

Vorsprung Suspension Secus, Steve Fisher klimmen

Ik ga zelfs zo ver om te zeggen dat de soepele off-the-top-actie van de Secus de tractie van het voorwiel op de beklimmingen heeft verbeterd. Ongeveer de eerste 30% van de veerweg van mijn vork is nu supergevoelig, en toen ik het pad opkwam, merkte ik iets minder stuiteren toen het voorwiel een opwaartse hobbel raakte. Zelfs wanneer uw lichaamsgewicht op steile stukken naar achteren verschuift, moedigt de zachte aanvankelijke slag van de met Secus uitgeruste vork uw voorband aan om vastgelijmd te blijven aan wortels en rotsen.

Ik vind dat de meeste vorken het niet goed doen om hele kleine oneffenheden of trillingen te dempen (bijv. Goed ingepakte paden of dikke grindwegen), maar met de Secus geïnstalleerd werd mijn Lyrik er een beetje beter in. Het deed me snel denken aan de enige andere vork die ik heb gereden die dit veel beter deed dan de meeste – de Vertrouw op Shout.

Vorsprung Suspension Secus, onder
De koperen knop aan de onderkant van de Secus is de Mid-Stroke Support Valve-laadknop, die wordt gebruikt tijdens het instellen. Bezoek de website van Vorsprung voor informatie over installatie en tuning.

Hoewel de eerste slag vrij zacht wordt met de Secus in actie, zorgt dit er niet voor dat uw vork zich wentelt tijdens het klimmen. Zodra je het middenslagbereik bereikt, verhoogt de Secus ‘Mid-Stroke Support Valve de ondersteuning voldoende om te voorkomen dat je te diep zinkt terwijl je wegtrapt. Wanneer er een scherpere impact optreedt, zal de vork gemakkelijk toegeven en zeer soepel opzuigen.

Met de Secus raakte ik ergens tussen de 40 en 55% tijdens het klimmen op hobbelige singletracks. Vroeger dook mijn vork een beetje verder op dezelfde beklimmingen, dus ik zou zeggen dat Vorsprung’s claim van goede ondersteuning in het midden van de slag werd bevestigd.

Aflopend:

Vorsprung Suspension Secus, Steve Fisher die dikke rotsen afdaaltTijdens mijn eerste ruwe, technische afdaling was ik blij te ontdekken dat de zachtheid van een spoel doorschijnt op bijna elke grootte van hobbels. Kleinere en medium hits worden verdoezeld met dat saaie, zachte gevoel dat normaal alleen coils kunnen bieden. Het wordt alleen maar beter naarmate je sneller gaat en harder rijdt door grotere, scherpere slagen.

De indrukwekkende gevoeligheid van de Secus neemt de aanvankelijke hardheid van impacts op hoge snelheid zo mooi weg dat ik gehyped werd om harder en sneller te rijden! Terwijl ik met hoge snelheden door middelgrote hobbels ploegde, vond ik de herhaalde schokken gemakkelijker op mijn armen en voelde het alsof mijn voorwiel grip vond op die ruwe plekken beter dan voorheen.

Vorsprung Suspension Secus, o-ringen na een rit

De Secus helpt de vork in goede mate om het dieptepunt te weerstaan ​​- ik kreeg al mijn reizen tijdens ruigere ritten, maar op meer informele lussen zou ik vaak een paar mm van de onderkant aflopen. Voorafgaand aan het runnen van de Secus is dat precies hoe mijn vork reed, dus dingen veranderden niet veel voor mij in termen van reisgebruik. Ik heb de laatste tijd niet veel tijd besteed aan het rijden met spoelvorken, dus ik kan niet zeggen of de Secus / Lyrik dat wel is beter bij bottom-out weerstand, maar het neemt zeker toe naarmate je de eindslag nadert, zelfs met nul afstandhouders in de vork. En vergeet niet dat de bottom-out-weerstand eenvoudig kan worden afgesteld met volume-afstandhouders op voorraad of aftermarket.

Vorsprung Suspension Secus, Steve Fisher springen

Ondanks zijn gevoeligheid en zachtheid onder impact, laat de ruime middenslag ondersteuning van de Secus mijn vork nog steeds mooi uit hobbels en sprongen springen. Ik merkte ook dat langzamere impacts zoals sprong- of droplandingen soepeler aanvoelen met de Secus terwijl je in die ondersteunende maar toch soepele middenslag duikt.

Ik moet opmerken dat ik na vele ritten met de Secus niet de behoefte voelde om mijn instellingen voor rebound of compressie bij lage snelheid te wijzigen. Ik zou nooit iemand ontmoedigen om met hun instellingen te experimenteren, maar wees gerust, je hoeft je vork niet opnieuw te configureren om de Secus te herbergen en hem goed te laten werken.

Vorsprung Suspension Secus, boven

Met 130 g merkte ik het extra gewicht van de Secus helemaal niet, en merkte dat het geen verschil maakt voor het rijgedrag of de besturing van de fiets. Het leidt ook niet visueel af; vanuit een zittende positie verbergt hij zich onder mijn stuur, zodat je gemakkelijk vergeet dat hij er is.

Je zult waarschijnlijk instinctief een beetje extra voorzichtig zijn als je je fiets neerzet met de Secus erop, maar het steekt niet echt uit. Je fiets op een vlakke ondergrond neerzetten is geen probleem, en tijdens één rit liet ik mijn fiets op een grote ronde rots rusten en hij raakte nog steeds nergens mee. Ik heb wel een kras op de Secus gezet, maar niet tijdens het rijden – Er is een onhandige rotspassage bij de ingang van mijn padennetwerk en ik heb de Secus op een van de rotsen geslagen. Hij liet twee kleine krasjes achter in de carrosserie maar veroorzaakte geen verdere schade.

Vorsprung Suspension Secus, ondersteboven

De Secus maakte een onmiskenbaar verschil in de rijkwaliteiten van mijn vork en voldoet grotendeels aan de beweringen van Vorsprung. Voor de prijs van $ 425 CAD (ongeveer $ 320 USD) gaat het je waarschijnlijk minder kosten dan het verkopen en upgraden van een hele vork, en zelfs na het rijden op de gloednieuwe RockShox Zeb, zou ik nog steeds zeggen dat je een betere gevoeligheid en spoel krijgt -achtige schokabsorptie van de Secus.

vorsprungsuspension.comSource link