Cyclocross Diaries: een pro-perspectief Q&A


Nu de hele Amerikaanse cyclocross-kalender was geannuleerd, had het team van Cannondale-Cyclocrossworld.com de keuze: de sprong over de Atlantische Oceaan maken of helemaal niet racen. Ze kozen voor het eerste.

De renners, Kaitie Keough, Curtis White en Clara Honsinger, leven en trainen sinds begin november in sociaal isolement met de steun van teammonteurs Gary Wolff en Michael Berry. In een tijd van onzekerheid en ambiguïteit werken ze eraan om de start van de races te halen en resultaten te boeken op weg naar de UCI Wereldkampioenschappen in Oostende, België.

Deze wekelijkse briefings, geschreven door het team, delen de eigenaardigheden en nuances van het Europese racen, plus een kijkje achter de schermen van de vreemdheid van dit cyclocrossseizoen.

Deze derde aflevering is van Clara Honsinger, die het podium bereikte tijdens een reeks grote races.


Gisteravond schonk ik mezelf een biertje in. Het was een kleine traktatie voor weer een zware rit op de Hulst World Cup en een beloning voor het goed afronden van de Kersteperiode. In 12 dagen heb ik zeven keer geracet, en hoewel elke race een opwindende stortvloed van adrenaline was, eisten de inspanningen mijn energie, zowel fysiek als mentaal, zwaar.

Met zoveel races lijken sommige aspecten van een wielerwedstrijd routine en ik zie vaak over het hoofd hoe vreemd en uniek ons ​​leven op dit moment is. Pas als vrienden en fans vragen stellen over onze banen, realiseer ik me hoeveel er te delen is. Dus voor deze week heb ik contact opgenomen met mensen en hen gevraagd wat hun vragen waren. De vragen varieerden van brede seizoensdoelen tot de kleinste onderdelen van een dag. Ik hoop dat ik met deze antwoorden meer inzicht kan geven in het leven van onze motorrijders.

Hoe zijn de races dit jaar? Hoe verschillen ze van voorgaande seizoenen? Hoe verschillen ze van races in de VS?

Dit jaar zijn de locaties bijna leeg, behalve voor raceorganisatoren, rijders en personeel. Er zijn nog steeds rijen kampeerders en onbegrijpelijke parkeerstewards die Vlaams blaffen, maar geen grote menigte fans en supporters om te navigeren op weg naar de baanpreview. Het was zo bizar om op het podium in Namen te staan ​​en uit te kijken tussen een bijna leeg paviljoen. Het voelde zowel gedenkwaardig, maar ook een beetje griezelig. Ironisch genoeg heeft het Europese racen nu een vergelijkbare sfeer als het racen in de VS, waar de meeste mensen op de locatie zijn om te racen in plaats van toe te kijken.

Achter de tape en op de baan lijken de sensaties sterk op voorgaande seizoenen. De velden zijn groot en aanzienlijk agressiever dan in de VS. Zelfs voordat de race begint, duwen renners ellebogen en leunen ze voor lijnen. In Hulst werd Kaitie dit weekend een minuut voor de start bijna van haar fiets geduwd door een rijder achter haar. Maar ik heb geleerd mijn mannetje te staan ​​en in de chaos naar de ramen te zoeken. Net als een criticus gaat de focus altijd omhoog.

Clara Honsinger (USA / Cannondale-Cyclocrossworld) bij GP Sven Nys in Baal. © kramon

Hoe is het om tegen Europese topprofs te rijden, zoals Alvarado of Betsma? Is het intimiderend?

In races besteed ik veel tijd aan het observeren van de rijstijl en techniek van de rijder voor mij. Of het nu Betsma, Cant, Alvarado of Brand is, ik probeer hun sterke en zwakke punten in secties te isoleren. Hiermee kan ik de snellere lijnen of de plaatsen vinden om een ​​gat erop te vangen. Zo ontdekte ik in Dendermonde dat ik ongeveer dezelfde snelheid had als Ceylin op het lopende gedeelte, maar veel sneller op de vlakke tractor die langs de put trok. Dus deed ik mijn best om haar op de vlucht voor te zijn en toen de tractor te trekken en een gat te slaan. Over het algemeen gebruik ik deze analyse met elk wiel dat ik volg in een cyclocross-race.

Wat zijn enkele rare pro-euro-dingen?

Naast het geschreeuw en geschreeuw, is een ander verschil in het Europese racen dat het een familie-aangelegenheid is. Hoewel rijders een teamnaam en kit delen, bestaat hun ondersteuning op de racedag uit de familie. Voor de meeste van deze rijders is hun vader hun monteur, hun moeder bestuurt de camper en hun zus grijpt hun kleren bij de lijn. In een interview ontdekte een Belgische journalist tot zijn verbazing dat ik niet meer bij mijn ouders woon en dat ik geen familie ben van Mike of Gary.

Wat eten jullie daar allemaal?

Dit was waarschijnlijk de meest gestelde vraag, misschien omdat ik voeding studeer aan de universiteit.

Over het algemeen maken we een of twee keer per week een kruidenierswinkel om onszelf te onderhouden en onze wafelvoorraad aan te vullen. Gary Wolff, een van onze monteurs, is niet alleen nauwgezet en getalenteerd met zijn aandacht voor fietsen, maar ook een uitstekende kok. Elke avond komen we samen aan de eettafel om eten en de avond te delen. De maaltijden variëren van standaard pre-race pasta marinara tot heerlijke herderspastei en smaakvolle curries. Af en toe geef ik Kaitie of ik Gary de avond vrij om taco’s of een pad thai te maken.

Helaas kunnen we onszelf niet uitleven in onze favoriete restaurants in Sittard of rustdagen doorbrengen met cappuccino drinken in het café op het dorpsplein. Het ontbreken van fritz-stops kan echter positief worden geassocieerd met onze raceprestaties.

Rond races eet ik meestal witte rijst. Voordat ik de koers voorbereid, verwarm ik wat rijst op het fornuis van onze camper. Ik raak vaak afgeleid en verbrand de onderkant van de rijst, wat eigenlijk heel lekker geeft tahdig crunch. Een beetje jam en boter, of balsamicoazijn en olijfolie voegen wat smaak toe. Vanaf die pre-race maaltijd tot na de race, ondersteun ik mezelf op Skratch Hydration-mix en matcha-kauwsnacks om mijn maag stabiel te houden voor de intense inspanning. Na de race gebruik ik graag heet water met mijn Skratch chocoladeherstelmix – het smaakt net als warme chocolademelk en is een opwarmend uitstel na een ijskoude race.

Na een afkoeling, een snelle douche en een verandering van kleren, eet ik een snelle maaltijd na de race, die meestal is overgebleven van het avondeten van de vorige avond.

Het WK van Hulst was een modderige aangelegenheid. Phoot: Anton Vos / Cor Vos

Hoe kies je welke banden je wilt gebruiken?

Door naar de races van vorig jaar te kijken, heb ik meestal een ruw idee van hoe de baan eruit zal zien en welke banden we nodig hebben. Als het nat is, wissel ik af tussen de Challenge Baby Limus en Limus. Als de grond modderig maar nog steeds redelijk stabiel is, is de Baby Limus mijn go-to omdat hij minder rolweerstand heeft. Als de modder echt diep en glad is, kies ik voor Limus om betere tractie te krijgen. Op drogere banen zijn duinen ideaal, vooral met zand, en Grifos bieden iets meer tractie als er scherpe beklimmingen of los vuil zijn.

Onder druk begin ik graag laag en doe ik een langzame pre-ride-ronde om alle rotsen en puin te vinden waar ik misschien plat op kan liggen. Als het te laag aanvoelt, ontmoet ik Gary of Mike in de pit om het een paar PSI te verhogen voordat ik het in een snelle ronde raak. Vaak hebben ze ook een fiets in de pit met alternatieve banden om uit te proberen.

Hoe blijf je warm?

Veel kleding meenemen en deze onmiddellijk verwisselen als ze nat worden, is essentieel om warm te blijven. Voor een race gebruik ik meestal twee tot drie kits alleen voor pre-ride, warming-up en cooling-down. Tijdens de race zijn mijn trucs het smelten van mijn voeten en benen, en nitrilhandschoenen onder dunnere racehandschoenen als het erg koud is. Een van mijn beste tips is om in het begin veel kleding te dragen. Warm en droog aan de lijn blijven is essentieel voor een goede start.

Hoewel ik bij al deze races een routine en relatief comfort heb gevonden, heeft elke race nog steeds zijn eigen unieke profiel en uitdagingen. Ik voel nog steeds zenuwen naar de lijn rollen, maar de angst is beheersbaar en geeft me een extra kick-off van de start. En aan het eind van de dag is dat bier na de race nog steeds zo heerlijk en lonend.

Bedankt voor het lezen en proost op een nieuw jaar!

Source link